Benyújtotta Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát

Veszprém november 9-én a másik két magyar pályázó várossal közösen benyújtotta a balatoni régióval közös Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát.

A város immáron három éve Veszprém és a régió iránt rajongó helyiekkel és nem helyiekkel, ismert és hétköznapi emberekkel, tanácsadókkal, önkéntesekkel, lelkes támogatókkal közösen azon dolgozik, hogy a 2018 év végi döntéssel elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) veszprémi polgármester az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán a pályázat leadásakor azt hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott veszprémi pályamű küldetése a térségi együttműködés erősítése. A pályázat nemcsak Veszprém városáról szól, hanem a Bakonyról és a Balaton térségéről.

A polgármester Facebook-oldalán úgy fogalmazott: “Az elkészült program egy álom. A veszprémi közösség nagy álma. Szurkoljunk együtt a város sikeréért!” Porga Gyula köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt három év munkafolyamataiban részt vettek.

Veszprém és a balatoni régió pályázata példátlan összefogással született meg. Alkotásában részt vettek helyiek és a régió iránt rajongók, különféle szakmák regionális képviselői, tanácsadók, támogatók, ismert emberek és veszprémi polgárok. Az alkotófolyamatban részt vevők szerint a pályázati anyagban sikerült összefoglalni mindazokat a nehézségeket és problémákat, amelyeket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város, és mindazokat az álmokat, amelyeket az alkotási folyamatban részt vevő széles kör tagjai egyénenként is szeretnének megvalósulni látni. Veszprém polgármestere szerint a pályázat összességében arról is képet ad, hogy milyen lesz Veszprém a 21. század hátralévő részében.

A pályázó magyarországi városok közül egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választják ki azt a települést, amely esélyes a címre. Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete idén februárban Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Az előzetes kiválasztáson túljutott 3 városnak november 9-ig kellett benyújtania kiegészített és átdolgozott pályázatát.

Ezt követően a független szakértői testület 5 tagja, amely 3 külföldi és 2 magyar delegáltból áll, december 9. és 12. között ellátogat a pályázó városokba. A végleges kiválasztási ülés december 13-án és 14-én lesz Budapesten, ahol meghallgatják mindhárom város képviselőit. A testület az ülés után, december 14-én jelenti be, hogy melyik várost ajánlják a cím viselésére. A tanácsadó testület jelentése alapján az emberi erőforrások minisztere fogja kijelölni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő várost.