A Design Hétről a MÉZ Rádióban

A Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 magazinműsorának második adásában Mészáros Zoltán beszélgetett a Paradigma Ariadné stúdió fiatal építészeivel a veszprémi építészetről, kultikus városi helyekről, és a Design Hét veszprémi projektjeiről.

Smiló Dávid, Molnár Szabolcs és Csóka Attila Róbert alkotja a jövő tavasszal már 3 éves Paradigma Ariadné stúdiót.Dávid a beszélgetés során kiemelte, hogy miért olyan fontos a Magyarországon már 15 éve jelenlévő Design Hét: „Az, amit régen formatervezésnek neveztünk – hogy vannak körülöttünk tárgyak, vannak mérnökhöz hasonló tervezők, akik megtervezik ezeknek a tárgyaknak a formáját –, ahhoz képest ma a design egy sokkal tágabb, sokkal mélyebbre ható diszciplínává lett. Gyakorlatilag a rendszertervezéstől a szolgáltatástervezésen át a felhasználóélmény tervezésig terjed már a designnak a határa. Már nemcsak arról van szó, hogy amikor megfogok egy tárgyat, akkor milyen – ergonomikus-e, kezemre esik-e –, hanem ha bemegyek épp egy bankba, akkor ott meg van-e tervezve egészen az utolsó kis tollig az az élmény, amivel én találkozni fogok.”

Veszprémben négy projekten keresztül jelent meg a Design Hét. A Malomkert Sörházban az alkotók a frissen elkészült munkájukatmutatták be, hiszen fontos az, hogy az építészek a saját munkájukról nyíltan tudjanak nyilatkozni. A herendi központú, családi tulajdonú bútorüzem, az Árkossy Bútor műhelybejárása alkalmával meg lehetett nézni, hogyan jönnek létre a gyönyörű bútorok – nyitott stúdió programot szerveztek, amelyen bárki részt vehetett.
A 12 fal projektet az 1900-as évek elején Shoditsch Lajos tervei alapján épült Veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épületében valósították meg, ahol 8 nemzetközi – amerikai, brit, spanyol, olasz, ukrán – építész-design stúdió és hazai műhelyek munkái kerültek fel a falakra. A tárlat a november 30-áig látogatható, az értéket képviselő, sokakhoz kötődő épület ezután megújul és a színház használatába kerül.

A Gyermekkorom című, Kari Piippo finn grafikusművész és alkotótársainak munkáiból álló különleges plakátkiállítás a Művészetek Háza Csikász Galériájában kapott helyet, ahol a terméktervezéssel, grafikai tervezéssel foglalkozó, Csizmazia András és Lengyel Anna Polly alkotta Blank Design munkáit is meg lehetett tekinteni.

„Mára tudatosodott, hogy a design nem csomagolás, nem burkolat – a design egy filozófia, egy magatartás, egy szemlélet, egy életforma” – fejezte ki Hegyeshalmi László a Design Hét fontosságát a Gyermekkorom megnyitóján.