A divat kulturális feladata – Beszélgetés Zoób Kattival

Zoób Kattival, a Veszprém-Balaton EKF-program egyik nagykövetével Mészáros Zoltán beszélgetett a magyar divat szerepéről az európai színtéren, Katti kötődéséről Veszprémhez és a Balatonhoz, valamint a világhírű divattervező füredi kiállításáról a Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 című magazinműsorában.

„Felnőtt egy olyan fiatal generáció a divatban, amelynek tagjai között a magyar tervezők nagyon méltó helyet kapnak, nagyon jól illeszkednek, egészen különleges sikereik vannak. Ráadásul született egy magyar divatügynökség, amelynek a turisztikai ügynökségen belül pont az a feladata, hogy a divattal kommunikáljon, a turizmust erősítse, és ezeket a fiatal divatcégeket pályára állítsa azért, hogy az ország ismertebb legyen.” – helyezte el Katti a ranglétrán a magyar divatot, amelynek szerinte még 10-20 évre van szüksége ahhoz, hogy igazán komoly sikert érjen el.

Zoób Katti stúdiója abban a különbözik a többitől, hogy számára nem a divat, hanem a kultúra, a tartalom fontos; a felső kategóriát képviselő stúdiót tehát nem a piaci jelenlét, hanem a kulturális feladat érdekli – hangzott el a beszélgetés során.

A sümegi származású, Budapestet, Bécset, majd a világ legnagyobb divatközpontjait megjárt tervező egyedi munkái készítésekor nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartja szem előtt.

Talán nem mindenki tudja, hogy Katti először játéktervezőként dolgozott, majd a televízióhoz került, később jutott el a jelmezműhelye megalapításához, és a divat világához, nemrég pedig visszatérve a hazai pályára és jelentős szerepet vállalva Veszprém Európa Kulturális Fővárosa-pályázatának előkészítésében, a füredi nyári divatbemutatók szervezéséhez is.

Balatonfüreden január elejéig látható az a kiállítás, amelyet a Zoób Katti a számára mértékadó iparművész, Lesznai Anna munkája, a zempléni motívumok ornamentikára fordítása ihletett. A divattervező szerint Lesznai Anna örök példakép kell, hogy legyen minden nő számára: élete tökéletes példa arra, hogyan férhet meg egymás mellett a karrier és az alkotói élet, de azt is szemlélteti, hogy mi mindenre képes egy 20-21. századi nő.

„Ebben a kiállításban az az érdekes, hogy a mi kollekciónknak egy része párhuzamba van állítva a Lesznai-életművel, az én személyes családi történeteim pedig az övéivel.” – számolt be Zoób Katti, aki nemcsak Lesznai életművét, hanem Veszprémet és környékét, a változatos, gyönyörű tájat is példaértékűnek tartja; nagykövetként támogatja Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatát, és teljes szívvel bízik annak sikerében.

 

A műsor itt visszahallgatható: