Együtt könnyebb – Partnerségek a Veszprém-Balaton 2023 pályázat kapcsán

Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának fontos pillérjét jelentik a különféle partneri kapcsolatok és együttműködések. Az EKF év és az azt megelőző, felvezető évek tervezett programjai és projektjei között számos olyat találunk, amely más városok intézményeivel, szervezeteivel koprodukcióban valósul meg.

A partnerek között találhatunk korábbi és leendő EKF címviselő, valamint aspiráns városokat is. Van, aki a koncepcionális felkészülésben, közös gondolkodásban segít, s olyan is, akivel közös munka és közös projektek vannak a láthatáron.

Veszprém partnervárosai között kiemelt helyet foglal el két angliai város, Leeds és Milton Keynes.  Az EU döntése alapján 2023-ban eredetileg egy magyar és egy egyesült királyságbeli város viselhette volna az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az angol pályázók közül Veszprém ezzel a két várossal épített ki jó kapcsolatokat, melyek annak ellenére fennmaradtak, hogy az EU utólag kizárta Nagy-Britanniát a pályázati rendszerből.

A veszprémi Művészeti Tanács számos projekten dolgozik együtt leedsi és milton keynesi művészekkel és kulturális szervezetekkel. A tervek szerint például valamennyi brit EKF pályázó városból, illetve a korábbi címviselő városokból (Glasgow és Liverpool) is hívnak zenészeket, hogy lépjenek fel a 2023-as Veszprémi Utcazene Fesztivál keretében.

A leedsi pályázat művészeti programjának számos eleme kapott lehetőséget a továbbélésre a Veszprémmel való kooperáció keretében. A jövő megteremtése (Incubating The Future) projekt szorosan kapcsolódik Veszprém fiatalokat célzó, egyebek mellett tehetségkutató és vállalkozásösztönző projektekhez. De ez még csak a kezdet. Reményeink szerint például az East Leeds Chapel FM közösségi rádió és a leedsi székhellyel működő Northern Ballet fontos szerepet játszik majd több projektünkben – legyen szó táncművészetről vagy zenei tehetségek felkutatásáról.

Veszprém kapcsolatát Milton Keynes városával is számos projekt fűzi szorosabbra. Többek között A játék újrafelfedezése (Reinventing the Game) program, ami a kultúra és a sport kapcsán köti össze a városokat. Továbbá a Milton Keynesben idén útjára indított Kreatív Városi Élet (Creative Urban Living) Fesztivál lesz Veszprém egyik kiemelt partnere azokban a projektekben, melyek a városi lét és a városi terek használatának újragondolását célozzák majd.