Hamarosan elkészül Veszprém és a balatoni régió EKF2023-pályázata

Már nem kell sokat várni az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második körét lezáró döntésig, Veszprémnek pedig komoly esélye van a címre. A Méz Rádió új Veszprém-Balaton 2023 című műsorában Mészáros Zoltánnal és Mike Friderikával a pályázat lényegéről, jelenlegi állásáról és a Veszprém-balatoni régió esélyeiről beszélgetett Komaniczky Zoltán műsorvezető.

A már két éve tartó munka után ráfordulhatunk a finishre; november elején a végleges pályázat leadása, egy december 12-ei zsűrilátogatás, valamint egy december 13-ai prezentáció áll még a Veszprém-Balaton pályázat előtt – mondta el Mészáros Zoltán, a pályázatot koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a veszprémi pályázatot egy élő prezentáció során kell “megvédeniük” az alkotóknak, részben ez alapján hozza meg a döntést a zsűri december 14-én.

Mi pályázat célja, s mit jelent pontosan az Európa Kulturális Fővárosa cím? Tévhit, hogy csupán egy egyéves fesztiválsorozatról lenne szó: „A pályázat célkitűzése, hogy egy újfajta kulturális szövetség jöjjön létre Veszprém és az őt körülölelő vonzáskörzet között. Ezért esett arra a választás, hogy a régiót bevonjuk a pályázatba. A zsűri részéről, amikor megkaptuk az értékelést, ez volt a legerősebb elemeként kiemelve a pályázatunknak.” – ismertette a program céljait Mike Friderika, a pályázat megírásában főszerepet vállaló Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa; „a nemzetközi zsűri is, illetve az EU is azt szeretné látni a pályázó városoktól, hogy egy olyan koncepciót tesznek le az asztalra, ami egy hosszú távú fejlődési pályát is felállít a város számára. Mi is erre reflektálunk a programunkban, hogy hogyan tudjuk a kultúrát, a kultúra különböző eszközeit annak érdekében felhasználni, hogy Veszprém még élhetőbb város legyen.”

Majdnem 100, a már megrendezett Utcamozi eseményéhez hasonló ötlete van a programnak, amelyekkel az emberek birtokba vehetik a közterületeket, kedvesebbé tudják tenni városunkat. „Hiszünk abban, hogy a kultúra, a klasszikus zene nem egy emberektől távol álló, és a vidékiek számára érthetetlen, vagy sokszor elérhetetlen ügy” – emelte ki Mészáros Zoltán a beszélgetés során. “Városunk egyik különlegességével is érdemes élnünk: a sok külföldi egyetemista jelenlétét felhasználva felmerült a nemzetközi konyha megszervezése is.”

A műsorban elhangzott: Veszprém és a balatoni régió közös esélyei jók, hiszen számos erősséget sorolhatunk fel más városokhoz képest. A teljes régióként pályázás viszont nemcsak előny, hanem nagy kihívás is, hiszen ez a térség sok kis falu arcát foglalja magába. A régió sokszínűsége mellett fontos megemlíteni, hogy a programot a mai európai témákra reflektáló projektekre építették fel, a jelenre, a fejlődésre koncentrálnak.

A pályázat jelenleg 80 %-on áll: már csak néhány technikai lépés, fordítás, lektorálás, a design elkészítése, és kész a végleges pályázat, két hónap múlva pedig megszületik a döntés.