Kiválasztották a VEB2023 EKF borait és pezsgőjét!

A megújult Balatoni Borok Versenyének díjátadójára július 8-án került sor, ahol a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről is.

Idén minden eddiginél több, 92 termelő jelentkezett 360 bormintával. Összesen 210 fehérbort, 65 vörösbort, 41 rozét, 10 gyöngyözőt, 9 pezsgőt és 15 kései szüretelésű bort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 4 nagy arany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés. 

Társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét

A 18. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát a 2021-es évre.  

A társadalmi zsűri tagjai: a veszprémi kötődésű Freund Tamás agykutató professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöke, Miklósa Erika operaénekes, Zoób Kati divattervező, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója.  

„A VEB2023 EKF programban egy nagyobb régió kulturális felpezsdítéséért dolgozunk, amelynek része a borkultúra. Fontosnak tartjuk, hogy mögé álltunk a legnagyobb régiós, összbalatoni borversenynek. A társadalmi zsűri által kiválasztott borokból protokolláris céllal vásárolni is fogunk.” 

 

Tungli Péter, a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát 2021-ben a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark bora képviseli a 2019-es évjáratból, az EKF vörösbora 2021-ben a balatonkeresztúri Rubin Borászat Peripheria merlot 2017-es bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut 2017-es methode traditionelle nyerte el az EKF pezsgője címet.  

 

A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2021 címet a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Prémium Chardonnay bora nyerte.  

A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon kóstolhatja majd a nagyközönség augusztus 11-22. között. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!