Idén először lesz Design Hét Veszprémben

Idén először több programmal Veszprém is csatlakozott a nagyszabású budapesti Design Hét eseménysorozathoz. A Design Hét Veszprém Veszprém város, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Paradigma Ariadné Stúdió szervezésében, a Veszprémi Építész Műhely, a Művészetek Háza és az Árkossy Bútor részvételével valósul meg.

A Design Hét Veszprém programjai:

Művészetek Háza: Kari Pippo workshop és Kari Pippo reflexiók című kiállítás

Részletek: https://designhet.hu/2018/program/kari-piippo-reflexiok
Veszprémi Építész Műhely: A Historia Malomkert épületének története és épületbejárás

Részletek: https://designhet.hu/2018/program/historia-malomkert-bejaras

Paradigma Ariadné és Veszprém-Balaton 2023 Zrt.:

12 Fal kiállítás a Volt Ének-Zenei Általános Iskola épületében

Részletek: https://designhet.hu/2018/program/12-fal-epiteszet-es-kortars-ornamentika

Árkossy Bútor Kft.: Bútor prototípusok kiállítása és műhelybejárás

Részletek: https://designhet.hu/2018/search/results?q=%C3%81rkossy+

 

A Paradigma Ariadné építészstúdió és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bemutatja a 12 fal című kiállítást a régi Iparostanoda, később Ének-Zenei Általános Iskola 30 éve üresen álló, hamarosan azonban a szemközti Petőfi Színház használatába kerülő épületében.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra is készülve nemzetközi fiatal építészcsoportok: brit, amerikai, olasz, spanyol, ukrán, és magyar szakemberek 12 falat festenek meg 12 építészeti díszítő grafikával. A kiállítás felhívja a figyelmet az építészeti motívumok használatára és az építészet kísérletező eszközeire, emellett pedig a Petőfi Színház tervezője, Medgyaszay István ornamentizáló építészete és ornamens-gyűjtő tevékenysége előtt is tiszteleg.

A 12 fal kiállítás fontos csatlakozási pontja a Veszprém-Balaton 2023 pályázathoz, hogy szellemiségében azt az újfajta nyitottságot és kísérletezőkészséget képviseli, ami az elmúlt években megmutatkozni látszik egy, a válság után megjelent építészgeneráció körében, és olyan eseményekben is visszaköszönt, mint a Rekonstruktivista építészeti kiállítás vagy a 2017-es Chicagoi Építészeti Biennále. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-programjában ezekkel az építészekkel összhangban nem az új kulturális infrastruktúra létrehozására, hanem a meglévő, használaton kívüli épületek hasznosítására törekszik.

A 12 fal című kiállítást Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitja meg 2018. október 17-én 15.00 órakor a Veszprém, Óvári Ferenc út 1. szám alatti épületben. Az épületben ugyanezen a napon 14.00 órától sajtóbejárást tartunk Kovács Dániel művészettörténész és a Paradigma Ariadné építészei vezetésével.