Közepes Városok Identitás Válsága

Hogyan tud Veszprém vonzó jövőképet biztosítani a mai fiataloknak?

EKF pályázatunk több olyan problémával is foglalkozik, melyek Európa-szerte sok más városban is felmerülnek. Ilyen például a Veszprémhez hasonló, kis-és közepes méretű városok identitás-válsága.

Hazai léptékkel Veszprém a főváros után az ország legjelentősebb városai közé tartozik, kulturális, gazdasági és közigazgatási szempontból egyaránt. Európai mércével viszont kis- és közepes méretű városnak számít. Ez a településtípus Európa-szerte sajátos krízisbe került, mivel a fővárosok, nagyvárosok adják a 21. századi technológiai, gazdasági fejlődés, átalakulás természetes keretét – a kisebbek pedig egyelőre csak keresik saját válaszaikat a körülöttük és bennük zajló fejlődésre. Veszprém számára is létkérdés, hogy hogyan kerülhet fel az európai térképre a főváros mellé; hogyan tud vonzó jövőképet biztosítani a mai fiataloknak?

Az EKF esélyt adhat arra, hogy Veszprém sikeresen kapcsolódjon be ebbe az európai városi versenybe. A kultúra és a kreatívipar lehet az egyik kulcsa, hogy a város vonzó élet- és alkotási feltételeket kínálhasson a fiatal, magasan képzett generáció számára. A pályázat komoly kreatív energiákat szabadít fel; több projekttel készülünk, melyek inspiráló közös alkotással töltik majd meg a városi tereket ,felületeket. Játékos város (Playful City) projektünk keretében a belváros közösségi tereit gondoljuk újra; ismét felfedezzük a városi épített örökségünket; élettel töltünk meg használaton kívüli, elfelejtett helyeket. Mindezt közösségi összefogásban.

Régió Show (The Region’s Show) projektünk pedig a régió városai számára adja meg a lehetőséget, hogy ők maguk is megteremtsék saját mini-EKF programjukat. Így szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy bár a térség települései közös célokon osztoznak, mindegyiknek önálló identitása van, ami más-más sajátosságokra épít. Tapolca, Keszthely, Siófok, Várpalota, Zirc, Fonyód, Balatonfüred – a régiónk kulturális központjai, saját kulturális egyéniséggel, hosszú múltra visszatekintő kulturális arculattal:  mindegyik település igyekszik egy új arcát megmutatni, Füred például kivételesen nem a Balaton, hanem a divat egyik hazai fővárosaként debütál majd.