Közös nevezőre jutni az európai fiatalokkal

Talán soha ekkora szakadék nem volt a fiatalok és az idősebbek nyelvhasználata között, mint napjainkban. A twitter és a facebook megjelenése alapvetően változtatta meg egy egész generáció beszélt nyelvét, amit a felnőtt társadalom sokszor nehezen tud értelmezni. Veszprém dizájn-vezérelt város koncepciójában és azzal összhangban EKF pályázatunkban is meghatározó kérdés, hogyan lehet áthidalni ezt az egyre növekvő szakadékot. Kreatív és innovatív megoldásokon dolgozunk, melyekkel sikerül bevonni ezeket a fiatalokat a városi közösségekbe, és az EKF-csapat munkájába.

V generáció (Generation V) projektünk során például középiskolás diákokat és egyetemistákat hívunk meg, hogy dolgozzanak velünk közösen 2019 és 2023 között a város újratervezésén. A fiatalok egy éven keresztül csoportokra osztva dolgoznak majd egy-egy konkrét várostervezési kérdésen vagy problémán. Az első hónapok kutatómunkája után külföldi tapasztalatgyűjtésre is lehetőségük lesz egy európai tanulmánykörút során. Munkájukat neves építészek, művészek és mesteremberek segítik.

Balaton tábor (Camp Balaton) projektünk a kultikussá vált balatoni táborozást szeretné újragondolni. Több ezer gyerek nyaral évről évre a Balaton körüli gyerektáborokban – nekik szeretnénk újat mutatni, izgalmas programokat szervezni; a táborokat kultúrával és kreativitással megtölteni. A különféle művészeti ágakban tehetséges fiataloknak tehetségkutató táborokat szervezünk, ahol szakemberek és elismert művészek mentorálásával mélyítheik majd tovább képességeiket. A gyerekek végül egy mini-fesztivál keretében mutatják be, hogy mit tudnak. A diákok ugyan a nyár végén visszaülnek az iskolapadba, mi azonban nem állunk meg: fiatalokkal foglalkozó kulturális intézményekkel és civil szervezetekkel közösen kreativitásfejlesztő módszereken, programokon dolgozunk ki.