Különlegességekkel a nemzetközi porondra

Tekintsünk a turisták és az egyetemisták szemével a városra! A Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 magazinműsorában Raffay Ágnessel, a Pannon Egyetem GTK Turizmus Intézetének docensével beszélgettek.

 „Egyre inkább Veszprém is próbál annak az igénynek megfelelni, hogy különlegességeket nyújtson, hogy ne ugyanazt mutassa, mint egy átlag középméretű város Magyarországon” – mutatta be a tendenciákat Raffai Ágnes. „A turisták is egyre inkább azt keresik, ami eltér a szokványostól, és Veszprém is megpróbál ennek egyre inkább megfelelni.” A város programajánlata ugyanis egyre nő, a turisták számára már nem csupán egy „egynapos” várost jelent.

„Végre Veszprém megpróbál méginkább a nemzetközi porondon is színre lépni. Bárki külföldi vendégek kalauzoltam el itt Veszprémben, mindenki azt mondta, hogy egy igazi ékszerdoboz, és miért nem tudtak eddig erről. Én nagyon megörültem ennek, hogy Veszprém is pályázik – hátha ezzel a címmel sikerülne tényleg a nemzetközi turisztikai térképre is felhelyezni Veszprémet.”

Raffai Ágnes egy egyetemisták körében készített felmérés eredményét is megosztotta az adás hallgatóival. A felmérés során magyar és külföldi hallgatókat kérdeztek meg a városról és a pályázatról. Emellett úgynevezett fókuszcsoportos interjúkat is készítettek, amelyek során 10-12 kiválasztott személlyel ültek le, és 3-4 témakört dolgoztak fel a beszélgetésben.

A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a hallgatók szerint Veszprém egy nagyon élhető város, rendezett, tiszta, virágos és biztonságos. Ez a kisvárosi környezet nemcsak nyugalmat, hanem érdekes programokat is ajánl a fiatalság számára – a legtöbbeket, magyarokat és külföldieket egyaránt a könnyűzenei rendezvények, sportrendezvények, mozik, tematikus előadások (mint a TedxBenedekHegy vagy a Világjáró Klub) vonzzák – derült ki a felmérés eredményeiből.

Ahogy a számos rendezvényről, úgy a pályázatról sem maradnak le a fiatalok: a magyar hallgatók 78 %-a ismeri az EKF kezdeményezést, a válaszadók fele pedig arról is tudott, hogy Veszprém is pályázik, s szintén 50 % önkéntesként részt is venne a programban, a külföldiek pedig még többen, 75 %-uk lenne önkéntes – a város fiatal egyetemistái tehát támogatják Veszprém pályázatát.

(Fotó: Domján Attila, MÉZ Rádió)