Kulturális közösségépítés kezdődött Veszprémben

Új, kulturális közösségépítést célzó projektet indított Veszprém. A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódó, másfél évig tartó projektbe a szlovén Ptuj, az ausztriai Eisenstadt, a franciaországi Saumur, és az észt Tartu városát is bevonta Veszprém. A projekt lehetőséget ad a fiatalok ötleteinek megvalósítására, és egymás kultúrájának és kulturális örökségének jobb megismerésére.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk” – fogalmazott Porga Gyula polgármester a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt nyitórendezvényén. Akár ez is lehetne a nemzetközi kulturális partnerség szlogenje, hiszen ez a program nemcsak a helyi, de Veszprém európai közösségét is erősítheti, ugyanis a projekt öt partnerváros közreműködésével valósul meg.

Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitást erősítő szerepe. Ennek szellemében indult útjára a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” (ENriCH) című „Európa a Polgárokért” projekt, melynek fő célja az európai szinten is jelentős helyi kulturális örökség feltárása és megőrzése, valamint az uniós ismeretek gyarapítása és népszerűsítése.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy mind Veszprémnek, mind partnervárosainknak fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük.

Az ENriCh pályázat elsősorban a fiatalokat vonta be a pályázat megvalósításába. A 18 hónapos együttműködés során a helyi döntéshozók és főként a fiatalok különböző témájú nemzetközi eseményeken közösen fedezik fel és értelmezik az európai kulturális örökség kifejezést.

A rendezvények nemcsak hivatalos programokból állnak majd, hanem kötetlen beszélgetésekből is, ami sokkal fontosabb a projekt sikeres megvalósításának szempontjából.

A projektben résztvevők közösen gondolkozva és javaslatokat megfogalmazva a projektpartnereknek építhetik a városok közötti kapcsolatot és tehetik pezsgőbbé a kulturális életet.

A nyitórendezvényen Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezetője bemutatta Veszprém gazdag kulturális életét és beszélt az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatról. Ezután a projektben szereplő többi város mutatkozhatott be.

 

(Vehir.hu-2023Veszprem.hu, Fotó: Kovács Bálint)