Kulturális lehetőség ipari épületekben

Fiatal építészekkel közösen járták be a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-projekt vezetői az egykori inotai hőerőmű épületét, elindítva egyfajta, a grandiózus ipari műemlék épületének kulturális célú újra-felhasználásáról szóló gondolkodást. Az inotai erőművet és környezetét jelenleg filmesek használják helyszínnek. 

Veszprém megyében számos olyan, szocialista ipartól örökölt, és mára többnyire elhagyottá vált infrastruktúra van jelen, amelyek hasznosításának újragondolása, új szerepeik megtalálása a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vállalt célkitűzése.

Ezek a helyszínek mind olyan egyediek, hogy esetükben nem lehet egységes megoldást létrehozni; vannak köztük olyanok, amelyek állandó funkciók befogadására alkalmasak, mások inkább csak átmeneti helyszínekként szolgálhatnának majd EKF-projektek számára – mondta el a pályázat képviseletében Mészáros Zoltán. Arról is beszélt: a felkészülési években számos kísérleti projektet terveznek megvalósítani, hogy felmérjék, ezek a helyszínek mire alkalmasak a leginkább.

Az EKF-projekt tervezett helyszínei között szerepel a balatonfűzfői föld alatti erőmű elhagyatott labirintusa, a Veszprém közelében lévő régi szovjet katonai laktanya szellemvárosa, az üres ajkai szénfeldolgozó, illetve az inotai hőerőmű üres terei.