A panel ne akadályozza a kultúrát!

A Méz Rádió Veszprém – Balaton 2023 magazinműsorában a veszprémi lakótelep, a Haszkovó kulturális lehetőségeit, helyzetét, mindennapi életét boncolgatta Mészáros Zoltán a vendégekkel, Oláh Miklóssal és Neveda Amáliával.

Városunkban a Haszkovó – vagyis a Jutasi úti lakótelep – jelentősége egészen nagy, hiszen a veszprémi lakások 35 %-át kitevő panelekben a teljes városi lakosság negyede él. Oláh Miklós szociológus beavatta a hallgatókat annak a felmérésnek az eredményeibe, amely a Haszkovó vizsgálatáról szólt.
A vizsgálat során a Haszkovón élők közül 300 főt kérdeztek meg. Az alapvető adatok (költözési idő, ok, családmodell, szabadidős tevékenységek, foglalkozás) után az EKF pályázatra és Veszprém, illetve a Haszkovó kulturális helyzetére szűkítették a témát az interjúkat készítők. A megkérdezettek többsége szimpatizált az EKF-pályázattal, és 50 %-uk bízik is a sikerben – részletezte a vizsgálat eredményét Oláh Miklós szociológus.
Az összesen 100 kérdést tartalmazó kérdőív legfontosabbjai a következők voltak: általánosságban hogyan viszonyulnak a lakótelephez; milyen városi fejlesztéseket lenne indokolt végrehajtani; illetve hogy maga a lakótelep hogyan vehetne részt az EKF-projektben.
A Kelet-Európában elterjedt lakásépítési formára vonatkozó hipotézis beigazolódott, miszerint a Haszkovón élők alulreprezentáltak a veszprémi kultúrafogyasztók körében.
A beszélgetés során a vizsgálat eredményeihez Neveda Amália, a Haszkovó szívében található Agora – Városi Művelődési Központ – igazgatója hozzátette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakók kijöjjenek a lakásból, és bemenjenek az intézménybe – a látogatók száma szerencsére növekvő tendenciát mutat. Az Agora ezen kívül nemcsak városi közösségi térként szolgál, hanem a lakótelepen élőknek arra is van lehetőségük, hogy a tágas termeket a családjuk vagy baráti körük programjaira bérbe vegyék.

A kérdőívezés eredményeiből kiderült, hogy a Haszkovón élőknek is van igényük a kultúrára, közösségi eseményekre, és elégedettek a lakótelep kulturális életével, az Agora adta lehetőségekkel. (Fotó: Gelencsérpictures)

https://www.youtube.com/watch?v=uBx-2xPH_X8&fbclid=IwAR34kh9Hlp9RFNx6NhPLezbUm0OHlpqRJCVCBYXprqIHhndVrXEkGOw2Y