Szexi régió – a vidék szerepének újragondolása

EKF pályázatunkban több olyan kérdéskörre is reflektálunk, melyeket közös európai problémának tekinthetünk. Ilyen például a vidéki térségek szerepének újragondolása, ami különösen aktuális Veszprém és a Balaton környékén.

Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: Hogyan lehetne újra életre kelteni a kiüresedő és eltűnőfélben lévő kis falvakat? A szőlőhegyeket védjük vagy engedjünk a nyaralók iránti egyre növekvő igénynek?

Reményeink szerint a Szexi Régió Eszköztár (Sexy Region Toolkit) projektünk feloldja ezeket a dilemmákat. Terveink szerint egy olyan megoldás-csomagot állítunk össze 2023-ra, amelynek segítségével úgy fejleszthetjük a térséget, hogy közben megőrizzük annak hagyományait és egyediségét, legyen szó akár kulturális, akár természeti értékről.

A projektben kiemelt szerep jut az építészetnek. A célunk olyan építészeti megoldásokkal előrukkolni, amelyek harmóniát teremtenek az egyének, a közösség és a természeti környezet érdekei között. Ennek érdekében 50 vidéki nyaralót és présházat fogunk a tulajdonosokkal közösen átépíteni, újrabútorozni és galériává, étteremmé, vagy olyan közösségi térré alakítani, ami koncertek, borkóstolók helyszíne lehet majd – tiszteletben tartjuk az épületek értékeit, de új élettel, funkcióval töltjük meg azokat.

Az eszköztár összeállítását egy nagyszabású vidékkutatás is segíti majd, amihez kapcsolódva nemzetközi workshop-sorozatot is szervezünk, melyek során építészeket, tájépítészeket, művészeket, kézműveseket és természetesen a helyi lakosokat és hatóságokat is bevonjuk a közös tervezésbe.

(Fotó: illusztráció)