Testvérvárosi Konferencia

A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át a Magyar – Lengyel Barátság Napjává nyilvánította. Ennek tiszteletére Magyar–Lengyel Barátság Napját 2007 óta évente felváltva rendezi egy-egy magyar és lengyel város, március 23.-i dátum körül.

Ebben az évben 2018. március 19. és 23. között Veszprém adott otthont a Lengyel-Magyar Barátság hete rendezvénysorozatnak, amely a két ország magas rangú vezetőinek, testvárosi találkozóinak, képviselőinek, gazdasági szereplőinek hivatalos találkozóin felül vallási és kulturális programok széles kínálatával várta a magyar és a lengyel kultúra iránt érdeklődő polgárokat.

Az eseménysorozat keretében került megrendezésre 2018. március 22.-23-án a Magyar-Lengyel Gazdasági Fórum és Magyar-Lengyel Testvérvárosi Konferencia. Mind két esemény célja volt, hogy olyan szakmai fórumot biztosításon a két ország testvérvárosi településein élő polgármestereknek és szakembereknek, hogy találkozzanak, beszélgessenek és választ kaphassanak az őket is érintő aktuális kérdésekre.

A települések jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy megőrizzék identitásukat, múltjukat, azonban lépést tartsanak a technológia fejlődésével, és kihasználják a digitális átalakulásban rejlő lehetőségeket. Ennek kapcsán Testvérvárosi Konferencia két olyan városfejlesztési szempontból fontos témával foglalkozott, mint az örökségvédelem és a Smart City.

Az esemény végén Porga Gyula, Veszprém polgármestere átadta a Magyar-Lengyel Barátság Napja Tölgyfa díjat a Tarnowi Magyarbarátok Egyesületének, a magyar és a lengyel baráti kapcsolatok ápolásáért végzett elhivatott és példaértékű munkájuk elismeréseként.

Az eseményről készült videó beszámoló itt érhető el.