Közösségi tervezés | Táborállás park 3. alkalom

Szeptember 14-én a harmadik tervezési alkalomra gyűltünk össze a Táborállás parkban. A korábban megbeszéltek szerint ezúttal már térképen akartuk megjeleníteni az eddigi találkozókon megfogalmazott elképzeléseket. A résztvevőkkel – akik javarészt a korábbi alkalmakon is jelen voltak – rögtön neki is láttunk a munkának.

A csoportos munka során lépésről lépésre átbeszéltük a használati formákat és az azokhoz szükséges eszközöket, és egymást meghallgatva, konszenzusos formában hoztuk meg azokat a döntéseket, amelyek alapján kialakult a park lenti vázlatterve.

A cél az volt, hogy a mindennapok során egy kellemes, minden korosztály számára élvezhető pihenőpark, az Agóra rendezvényeinek idejére pedig egy jól működő szabadtéri helyszín jöjjön létre.

Ennek egyik fontos lépése, hogy a park kívülről védettebbé válik, a szélére ugyanis minden oldalról sövénysor kerül. Belül viszont átláthatóbb és egységesebb lesz, a jelenleg itt-ott megjelenő, a széttagoltságot erősítő sövényelemek megszüntetésével. A terepviszonyok kapcsán felmerült, hogy a szintkülönbségeket teraszos megoldással lehetne áthidalni – ugyanakkor megállapítottuk, hogy ennek a megoldásnak is lennének hátrányai.

A park Agora felőli oldalán a burkolt felület megnő - ezt mutatja a narancssárga téglalap -, a szökőkút elköltözik a parkból. Ezáltal egy olyan rendezvénytér jön itt létre, amiben az ideiglenes színpadot (amit itt a piros kör szimbolizál) úgy lehet tájolni, hogy az ne a szomszédos házaknak vezesse a hangot. A burkolat (vagy annak egy része) úgy lenne kialakítva, hogy oda árnyékolókat lehessen felszerelni. A szélére helyenként padok kerülhetnének, hogy a mindennapok során is le lehessen itt ülni, de alapvetően nyitott maradna a park többi része felé. 

A kék kör egy gyerekeknek szánt részt mutat – ide valami olyan eszköz, berendezés kerülhetne, amit ők használnak ki. Erről konkrétan nem döntöttünk a találkozón, de felmerült játszóeszköz, ping-pong asztal is, illetve „bármi, amire fel tudnak mászni”, mert jelenleg az Agórából kilépő csemeték például azonnal a szökőkútra kezdenek felkapaszkodni.

A közösen készített tervben a két katonai emlékmű a helyén marad, de természetesen ezek környezete is megszépül, és akár padok is kerülhetnek a környezetükbe, segítve a csöndes elmélkedést.

A park hátsó részébe egy kis közösségi helyszín került. Padok, asztalok adnának helyet az üldögélésnek, beszélgetésnek, sakkozásnak, kisebb társaságok kulturált együttlétének. Ide végül egy pavilont, felülről fedett alkalmatosságot is betettünk, válaszolva arra az igényre, hogy a helyi egyesületek időről-időre tartanának szabadtéri foglalkozásokat, találkozókat, amelyeknek ez jó helyszínül szolgálhatna.

Ami a közlekedést illeti, fontos lenne kerékpártárolókat létrehozni (ezt jelképezi a sárga kör), és akár ivókút is kerülhetne ki. 

A következő alkalommal, szeptember 21-én 17.00-tól ezt a gondolkozást folytatva fogjuk pontosítani a tervet.

Várunk szeretettel minden régi és új résztvevőt!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!