Közösségi tervezés | Táborállás park 2. alkalom

Szeptember 7-én délután már második alkalommal gyűltünk össze a környékbeliekkel, hogy a Táborállás park fejlesztéséről beszélgessünk. Ezúttal a katonai emlékmű mögötti sétányon állítottuk fel a tervezési pontunkat, és talán ennek is köszönhető, hogy olyanok is sokan csatlakoztak hozzánk, akik az előző alkalmon nem vettek részt.

Emiatt ismét a tervezés kereteinek és az EKF céljainak ismertetésével kezdtük a találkozót, majd röviden bemutattuk az előző alkalom eredményeit is. 

Akárcsak legutóbb, úgy most is az új résztvevők bemutatkozásával folytatódott az alkalom.

Kor, nem és helyi tapasztalat szempontjából is sokszínű csapat gyűlt össze, aminek kimondottan örültünk, hiszen ezáltal érdekes beszélgetések alakulhattak ki a különböző használati szokások képviselői között. 

Ezután bemutattuk az EKF keretén belül jövőre létrejövő futókört, a „Loop”-ot. Bár a pontos nyomvonal még tervezés alatt áll, látványos ábrákon mutattuk be a tervezési folyamatot a helyzetbemutató elemzésektől az egyre konkrétabb tervekig. Mint elhangzott, a végeredmény egy 3,5 kilométer hosszú, 1,6 méter széles rekortán futókör lesz, ami a lakótelep minden pontjáról könnyen elérhető majd.

A futókör kapcsán a résztvevők arra hívták fel a figyelmet, hogy a használhatóság érdekében minél kevesebb kereszteződésen menjen keresztül, valamint hogy ne legyen túl „kanyargós”, vagyis egyenletesen lehessen rajta futni.

Visszatérve tervezési területünkre, a Táborállás parkra, a javaslatokkal kezdtünk foglalkozni, és megnéztük, illetve kiegészítettük a tavaszi kérdőív „szeretném” és „nem szeretném” kérdéseire adott válaszokat.

A témákat az alábbiakban tematikusan mutatjuk be:

PADOK, UTCABÚTOROK

A kérdőív legtöbb válaszadója több padot látna szívesen a parkban – és ez a beszélgetés során is fontos témának bizonyult. A résztvevők egyetértettek abban, hogy jó lenne leülni olvasgatni, beszélgetni a parkban, ehhez pedig több ülőalkalmatosságra lenne szükség, mégpedig akár asztalokkal, egymás felé fordítva, tehát olyan módon, hogy az a közösségi életet segíthesse.

Beszélgettünk a különböző utcabútor-típusok előnyeiről és hátrányairól, így például az anyagukról (fém vagy fa), a kialakításukról (tömeggyártott vagy egyedi) és egyéb tulajdonságaikról, amelyek mind-mind befolyásolják a használhatóságot és a fenntarthatóságot.

Utóbbi azért fontos, mert olyan eszközöket érdemes kihelyezni, amelyeket aztán az önkormányzat fent is tud tartani. Szót ejtettünk emellett a félelmekről is – például a nem rendeltetésszerű használatról.

ZÖLDFELÜLET, BURKOLT FELÜLETEK

Ahogy – mint múlt héten megállapítottuk – a park legnagyobb értéke a zöldfelülete, úgy a legnagyobb félelem épp ennek az értéknek az elvesztéséhez kapcsolódik. A válaszadók jelentős része nem szeretné, hogy a fákat kelljen kivágni, vagy az értékes zöldfelület csökkenjen a területen.

Ahogy azt megbeszéltük, meg kell majd azonban vizsgálni, hogy az Agóra epülete előtti burkolt területet nem célszerű-e valamennyire megnövelni a jobb használat érdekében.

RENDEZVÉNYEK

Az Agóra az egyik legjelentősebb használója a parknak – nem csak azért, mert az ő vendégeik sétálnak keresztül nap mint nap a területen, hanem mert számos olyan kültéri rendezvényük van, aminek a Táborállás park ad otthont. A kérdőív és a helyiekkel folytatott beszélgetések tanúbizonysága szerint ezt alapvetően szívesen is fogadják, azonban a színpad jelenlegi tájolási lehetőségei miatt a szomszédos házsornak a szükségesnél nagyobb zajterhelést kell elviselnie a rendezvények idején. Mindezen úgy lehet változtatni, ha az épület előtti téren lévő, egyébként is üzemen kívül lévő szökőkutat máshova költöztetik, és akár a burkolt felület is nőhetne, ezáltal az időszakos színpad 90 fokkal elforgathatóvá válna, és így akusztikailag kedvezőbb helyzet állna elő. Azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy a burkolt részt a parkkal hogyan lehetne jobban „összekötni”, hogy egységesebbé váljon a terület.

TELEPÍTETT FUNKCIÓK

A parkban jelenleg csak a Légierő-emlékmű található, más telepített eszköz nincs. Az emlékmű áthelyezése nincs napirenden, viszont felmerült, hogy szükség lenne-e másra is a parkon belül – a kérdőív válaszadói javasoltak például ping-pong asztalt, játszóteret, sportpályát is. Igaz, ezeknek (szintén a kérdőív válaszadói között) jellemzően még több ellenzőjük is volt, és a találkozón is inkább az fogalmazódott meg, hogy a játszóteret, sportpályát nem erre a területre érdemes telepíteni.

A ping-pong asztalnak már nagyobb támogatói tábora volt, és így egyelőre arra jutottunk, hogy a későbbiekben még meg lehet vizsgálni egy-egy (akár játszó-, akár sport)eszköz elhelyezését. Erre majd a részletesebb tervezés során térünk vissza.

Felmerült javaslatként a közösségi kert és a közösségi komposztáló gondolata is. Ezt végül a VKSZ üzemeltetési tapasztalatait is meghallgatva vitattuk meg, és a beszélgetés végén az hangzott el, hogy bár ezek általánosságban valóban támogatandó funkciók, egy ilyen közhasználatú téren a közösségi kert csak elzárt formában tudna működni, ami viszont nagyon lecsökkentené a teljes közösség által használható területrészeket.

A közösségi komposztálásra pedig inkább a telken belüli megoldásokat támogatja az önkormányzat.

INFRASTRUKTÚRA

Beszélgettünk a szemetesek szükségességéről, és részletesen belementünk ezek számosságába, üzemeltetésébe, illetve olyan kérdésekbe, hogy lehet-e szelektív köztéri szemeteseket telepíteni.

Ez is egy nehéz téma, hiszen vannak, akik a háztartási szemetüket viszik a köztéri kukákba, amivel ellehetetlenítik ezek mindennapi „működését”. A tisztaság mindenki számára fontos kérdés, úgyhogy egyértelmű, hogy ezzel még kell majd foglalkoznunk a következő alkalmakon is.

Beszélgettünk még a közvilágításról, az ivókutak igényéről, illetve a köztéri mosdók kérdéséről is. Utóbbit sokan támogatták a kérdőívek alapján, bár a használati és üzemeltetési tapasztalatok nem épp kedvezőek a városban.

Felhívtuk azonban arra a figyelmet, hogy ez a terület speciális helyzetben van, hiszen itt az Agóra, ahova be lehet térni „szükség esetén”, így talán nem is annyira égetően fontos ez a kérdés.

A találkozó végén elhangzott, hogy jövő héten, szeptember 14-én már a park elrendezéséről szeretnénk beszélgetni.

Délután 5 órától várunk szeretettel minden érdeklődőt a harmadik tervezési alkalmunkon a Táborállás parkban!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!