Duna menti Virtuális Régészeti Tájak

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Nemzeti Múzeum közös célként tűzte ki régészeti örökségeink élményszerű felfedezését. A tervek nemzetközi együttműködésben valósulnak meg, a Duna menti Virtuális Régészeti Tájak (DAeL) projekttel karöltve.

Duna menti Virtuális Régészeti Tájak

A tíz ország huszonhárom résztvevőjét összefogó kezdeményezés a legkorszerűbb virtuális valóság technológiák alkalmazásával törekszik bemutatni a Duna régió különleges régészeti és történeti tájait.

A projekt fő célkitűzése a Duna régió turisztikai fejlesztésre alkalmas térségeinek bemutatása, rávilágítva a kulturális örökségben rejlő idegenforgalmi lehetőségekre. 

Az országhatárokon átívelő virtuális utazás során, innovatív digitális megoldások segítségével ismerhetünk meg 10 régészeti helyszínt, többek között a Balaton-felvidék legnagyobb római villagazdaságát Balácán.

Közös örökségünk értékteremtő erejével olyan szemléletformáló programot kívánunk építeni, amely tematikus útvonalak formájában hosszú távon szolgálják régióinkat.

A VEB2023 EKF program célja, hogy a térség kreatív kulturális programkínálatát a DAeL projektben létrejövő új tartalommal bővítse, amely a Nemesvámos határában álló római bemutatóhely pontszerű fejlesztésén túlmenően, hálózatos rendszerben gondolkodva segít újraértelmezni az alulhasznosított környezeti és épített örökségi elemeket.

Fenntarthatóság

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!