Mindenki zenél!

Mitől is lesz Veszprém valóban a zene városa? Attól, hogy mi lehetünk az a város, ahol az egész országban a legtöbb ember játszik hangszeren, énekel, zenél. A Hangjáték összetett szakmai programja és az általa megmozgatott szakmai közösség ezen az úton indítja el Veszprémet.

Miért? Az aktív zenélés boldogabbá tesz. 

De nem csak a boldogságérzetünket növeli, segít egy kiegyensúlyozottabb élet kialakításában. A közös zenélés pedig még közelebb hozza egymáshoz egy város lakóit. Célunk bevonni a zenei életbe az erre fogékonyakat babakortól az időskorig, többek között fejleszteni a könnyűzenei oktatást és feléleszteni helyi zenei közösségeket.

A Hangjátékban széleskörűen építünk a helyi zenei közösségek és szakemberek tapasztalatára, és velük együttműködve olyan programokat indítunk, melyek kiegészítik a már működő veszprémi zeneoktatási lehetőségeket, segítik az olyan zenei formációk működését, mint a kórusok vagy az amatőr fúvós és szimfonikus zenekarok.

Kisgyerekkorban a zenélés különösen hatékony a gyermekek kognitív, motorikus és szociális fejlődésére és nagyban meghatározza későbbi nyitottságukat a zenélés felé. A kisgyermekek zenei fejlesztése például még nem része a köznevelési rendszer működésének, ezért kifejezetten nekik szóló zenei-fejlesztő foglalkozásokat indítottunk el, mint például az Ukulele-Tanulj vele! Zeneovi. Mindezt kiegészítve a bölcsődei és óvodai pedagógusok számára, a Kokas-módszerre alapuló továbbképzési lehetőségeket is elérhetővé tettünk, hogy tényleg a legkisebbek mindennapjainak részévé válhasson a zene.

A kedvenc számok megtanulásával, könnyűzenével, sokaknak könnyebb bekapcsolódni a zenélésbe. Korábban a könnyűzenei oktatás leginkább magánoktatás keretein belül volt  elérhető Veszprémben. Egy egységes keretbe szerveztük a meglévő lehetőségeket, magántanárokat és így jött létre 2022 tavaszán a Hangár Könnyűzenei Központ. A Hangár küldetése, hogy a zenélni vágyók a számukra legkedvesebb hangszereken, tanulhassák meg kedvenc számaikat kötöttségek nélkül.  Ehhez hangtechnikai eszközökkel jól felszerelt, hangszigetelt termeket, személyre szabott órákat és közös zenélési lehetőséget is biztosítunk. 

A zenélés olyan szükséglet, amiről az ember nem is tudja, hogy létezik, amíg nem próbálta. Ezért azok számára, akik még kötetlenebb formában élveznék a zenélés, éneklés jótékony hatásait, rendszeres, ingyenes “instant örömzenélést” szervezünk hétről-hétre: örömdobolással, tematikus énekkörökkel, interaktív hangfürdővel és támogató közösséggel várjuk azokat is, akik első, bizonytalan lépéseiket teszik meg a zenélés, éneklés felé. 

De még tovább megyünk, egyenesen az utcára, hogy olyanokat is elérjünk, akik eddig még egyáltalán nem nyitottak a zenélés felé. Nagyobb rendezvényeinkre, fesztiváljainkra játékos, bevonó, zenélő foglalkozásokat viszünk - hiszen a zenélés élményét leginkább magával a zenélés megtapasztalásával lehet átadni. 

Megvalósító: Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft.

Időpont: 2021-től folyamatosan

Helyszín: Veszprém

Partnerek: Hangszeresek Országos Szövetsége, Öröm a Zene Tehetségkutató

GALÉRIA

Veszprém Zene Ünnep hangjáték Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!