Hangjáték

VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió
VEB2023 szervezés Veszprém, Bakony-Balaton régió

A Hangjáték Veszprém új zenei fejlesztési programja. Könnyűzenei képzések, kórusok újraindítása, kisgyermekes foglalkozások – ezekkel indul el 2021. júniusában a Hangjáték, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. A Hangjáték missziója a veszprémi és környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon - híven a 2019-ben az UNESCO által odaítélt A zene városa címhez. A Hangjáték első lépéseként széleskörű konzultáció kezdődött helyi szakemberekkel, mely jelenleg is tart. A tanulságok alapján 2021 őszén olyan programokat és foglalkozásokat indítunk, amik a már működő zeneoktatási lehetőségeket kívánják kiegészíteni.

Könnyűzene kurzusok Veszprémben

Októbertől először kísérleti jelleggel kurzusokat indítunk helyi tanárok segítségével a legnépszerűbb könnyűzenei hangszerekre fókuszálva.

Foglalkozások gyerekeknek és pedagógusoknak Veszprémben

  • Hangszerválasztó gyerekeknek // okt. 20.
  • Így tedd rá!  - egynapos zenepedagógiai képzés // okt.16.
  • Kokas-pedagógia - tájékoztató előadás  // okt. 21.

Miért?

„Az aktív zenélés boldogabbá tesz.”

 

Az aktív zenélés növeli az egyén boldogság érzetét, segít egy kiegyesúlyozottabb élet kialakításában. Emellett hasznos társ az élet minden fázisában: fiatalkorban  a zenélés és az éneklés nagyban hozzájárul a kognitív fejlődéshez, időskorban segít megőrizni a szellemi frissességet, hosszú távon boldogabbá tesz. 

Érthető tehát, ha változtatni akarunk azon, hogy Magyarországon mennyit zenélünk, és Veszprém pedig egy ideális helyszín arra, hogy itt alapozzuk meg a közösségi zenélés új városi koncepcióját. A város komoly zenepedagógia hagyományokkal rendelkezik, a vibráló kulturális régió központja, és sokszínű zenei élettel rendelkezik - többek között ezek miatt érdemelte ki Veszprém az elmúlt években a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa és az UNESCO A zene városa címeket.

A program elemei

2021 őszén több területen indul el az úttörő projekt, mely új modellben több célcsoportot céloz különböző programjaival. 

 

  • A projekt szeretné támogatni az olyan zenei közösségek működését, mint a kórusok vagy az amatőr fúvós és szimfonikus zenekarok, melyek újraindulásához segítségre van szükség. 

 

Emellett a projekt kifejezett célja, hogy kiegészítse a zeneoktatás meglévő lehetőségeit

 

  • A kisgyermekek zenei fejlesztése például még nem része a köznevelési rendszer működésének, ezért a Hangjáték támogatná a nekik szóló zenei foglalkozásokat, illetve továbbképzési lehetőségeket indít a bölcsődei és óvodai gondozók számára.
  • Jellemzően a tizenéveseket és az idősebb korosztályokat érdekli a könnyűzenei oktatás, ami ma Veszprémben is többnyire csak magánoktatás keretein belül érhető el. A létező lehetőségeket szervezné egységes keretbe egy könnyűzenei képzési központ helyi magántanárok és az Öröm a Zene Tehetséggondozó Program részvételével.
  • A régió településein pedig számos zenész és tanár szervezi aktívan a zenei életét a formális oktatás keretein kívül. A Hangjáték az ő tevékenységüket is szeretné felszínre hozni és segíteni.

A Hangjáték program megálmodója és kivitelezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft., a VEB 2023 stratégia partnere és szakmai tanácsadója. A Hangvető komoly tapasztalattal rendelkezik zeneipari tanácsadás és zenei eseményszervezés területén, többek között együttműködik a Worldwide Music Expo (WOMEX) világzenei vásár és konferenciával, az Európai Bizottsággal és az UNESCO-val, és korábban már részt vett a veszprémi kulturális főváros pályázati anyagának összeállításában is.

A Hangvető munkáiról és működéséről részletesen olvashat honlapján: https://hangveto.hu/

GALÉRIA

Zene Ünnep hangjáték

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!