A Hangjáték Veszprém új zenei fejlesztési programja. Könnyűzenei képzések, kórusok újraindítása, kisgyermekes foglalkozások – ezekkel indul el 2021. júniusában a Hangjáték, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. A Hangjáték missziója a veszprémi és környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon - híven a 2019-ben az UNESCO által odaítélt A zene városa címhez. A Hangjáték első lépéseként széleskörű konzultáció kezdődött helyi szakemberekkel, mely jelenleg is tart. A tanulságok alapján 2021 őszén olyan programokat és foglalkozásokat indítunk, amik a már működő zeneoktatási lehetőségeket kívánják kiegészíteni.

Foglalkozások gyerekeknek és pedagógusoknak Veszprémben

Miért?

„Az aktív zenélés boldogabbá tesz.”

 

Az aktív zenélés növeli az egyén boldogság érzetét, segít egy kiegyesúlyozottabb élet kialakításában. Emellett hasznos társ az élet minden fázisában: fiatalkorban  a zenélés és az éneklés nagyban hozzájárul a kognitív fejlődéshez, időskorban segít megőrizni a szellemi frissességet, hosszú távon boldogabbá tesz. 

Érthető tehát, ha változtatni akarunk azon, hogy Magyarországon mennyit zenélünk, és Veszprém pedig egy ideális helyszín arra, hogy itt alapozzuk meg a közösségi zenélés új városi koncepcióját. A város komoly zenepedagógia hagyományokkal rendelkezik, a vibráló kulturális régió központja, és sokszínű zenei élettel rendelkezik - többek között ezek miatt érdemelte ki Veszprém az elmúlt években a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa és az UNESCO A zene városa címeket.

A program elemei

2021 őszén több területen indul el az úttörő projekt, mely új modellben több célcsoportot céloz különböző programjaival. 

 

  • A projekt szeretné támogatni az olyan zenei közösségek működését, mint a kórusok vagy az amatőr fúvós és szimfonikus zenekarok, melyek újraindulásához segítségre van szükség. 

 

Emellett a projekt kifejezett célja, hogy kiegészítse a zeneoktatás meglévő lehetőségeit

 

  • A kisgyermekek zenei fejlesztése például még nem része a köznevelési rendszer működésének, ezért a Hangjáték támogatná a nekik szóló zenei foglalkozásokat, illetve továbbképzési lehetőségeket indít a bölcsődei és óvodai gondozók számára.
  • Jellemzően a tizenéveseket és az idősebb korosztályokat érdekli a könnyűzenei oktatás, ami ma Veszprémben is többnyire csak magánoktatás keretein belül érhető el. A létező lehetőségeket szervezné egységes keretbe egy könnyűzenei képzési központ helyi magántanárok és az Öröm a Zene Tehetséggondozó Program részvételével.
  • A régió településein pedig számos zenész és tanár szervezi aktívan a zenei életét a formális oktatás keretein kívül. A Hangjáték az ő tevékenységüket is szeretné felszínre hozni és segíteni.

A Hangjáték program megálmodója és kivitelezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft., a VEB 2023 stratégia partnere és szakmai tanácsadója. A Hangvető komoly tapasztalattal rendelkezik zeneipari tanácsadás és zenei eseményszervezés területén, többek között együttműködik a Worldwide Music Expo (WOMEX) világzenei vásár és konferenciával, az Európai Bizottsággal és az UNESCO-val, és korábban már részt vett a veszprémi kulturális főváros pályázati anyagának összeállításában is.

A Hangvető munkáiról és működéséről részletesen olvashat honlapján: https://hangveto.hu/

GALÉRIA

2022 tavaszán elindult a Hangár Könnyűzenei Központ

A Hangár a VEB2023 EKF program Hangjáték projektjének részeként indult el 2022 tavaszán. A Hangár küldetése, hogy a zenélni vágyók a számukra legkedvesebb hangszereken, tanulhassák meg kedvenc számaikat szinte kötöttségek nélkül.

Veszprém Zene Ünnep hangjáték

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!