Hello Wood Builder Summit - Európa [jövő]építő fesztiválja

Partner produkció
Partner produkció

Látványos, fából készülő alkotásokkal gazdagodik 2023 júliusában a Balaton-felvidék - nemzetközi építész tábort és land art fesztivált szervez a Hello Wood a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül. A Hello Wood Builder Summit Európa legkülönlegesebb [jövő]építő fesztiválja, a Hello Wood eddigi legnagyobb és legtöbb résztvevőt felvonultató eseménye.

A Hello Wood - a Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál 10 napja során.  A minden eddiginél több, legalább 200 résztvevőt váró, és nemzetközi építész sztárokat is felvonultató esemény a Zalahaláp melletti, Haláp hegy bezárt bazaltbányájában, egy posztapokaliptikus kráterben kerül megrendezésre

Hello Wood - Builder Summit

A fesztivál olyan környezetet ad, ahol a kreatív építészet és design szárnyalhat, tág tere van az építészeti párbeszédnek, kísérletezésnek, tanulásnak; itt gyakorló építészek, hazai és külföldi diákok jönnek, hogy különféle kreatív, innovatív alkotásokat, eszközöket építményeket és épületeket, vagy akár önironikus műveket hozzanak létre – és mindezeket természetesen fából.

A fesztivál színterei, a bezárt, elhagyatott bányák egyfajta tájsebek, izgalmas helyzetet teremtenek: az építőanyag termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. Az ember által elhordott hegy ambivalenciáját, a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, hiány, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja jövő nyáron a Hello Wood művészeti fesztiválja. Mindennapi életünket alapvetően értelmezi át a világjárvány, háború, a gazdasági válság, a globális felmelegedés, ezért a bontás és újjáépítés kérdése nem csak építészetileg releváns, hanem a kialakult társadalmi helyzetre is reagál a Builder Summit.

Európa legkülönlegesebb építész fesztiválját szervezzük a VEB2023 EKF támogatásával, külföldi építészeket tervezünk előadásra hívni, a fesztivál és a bezárt bazaltbánya központjaként pedig a “Monument of Builders” installációt építjük meg közösen, amely az építés szentélyeként, egyfajta spirituális helyként és rendezvénytérként funkcionál. A Builder Summit a jelenleg fejlesztett, részvételen és cselekvésen alapuló, alternatív oktatási módszertanunk, a Builder Method értékeit szorosan magában foglalja. A Builder Method három alappillére alapján projekteket, önmagunkat és közösséget építünk.

Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója.

A módszertan célja, hogy olyan eszközöket adjon a hallgatók, oktatók, egyetemek és gyakorlatilag bárki kezébe, amivel a Hello Wood összművészeti táboraihoz hasonló eseményeket tudnak szervezni. A koncepció kitalálásától, a hallgatók megszólításán át az utolsó csavar behajtásáig mindenben segítséget nyújt majd a Builder Method a megvalósításban.

Hello Wood

Fotó: Darab Zsuzsa

A 10 napos „építőtábor” során szakemberek vezetésével építész-, formatervező-, képzőművész- és designer hallgatók csapatai - a központi installáció mellett - állandó jellegű installációkat is létrehoznak. A megépült építmények a későbbiekben egész éves turisztikai attrakcióként működnek tovább a Lesencevidéken található zalahalápi bazaltbányában.

művészet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!