Kapcsolódj! - közösségi tervezés

VEB2023 szervezés Jutasi Lakótelep
VEB2023 szervezés Jutasi Lakótelep

Kapcsolódj! Ismerd meg a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program terveit, és vegyél részt te is a Jutasi úti lakótelep fejlesztésében!

Így tervezetünk Veletek, nézzétek meg rövidfilmünket

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS VÉGÉHEZ ÉRKEZTÜNK!

2021 őszén hat héten keresztül zajlott a közös tervezés a Jutasi lakótelep 3 parkjáról. A cél az volt, hogy a helyiekkel és a parkok használóival együtt találjuk ki, hogyan lehetnének még jobb helyek ezek zöldterületek. Az alábbiakban ennek a hathetes munkának az eredményeit mutatjuk be.

Táborállás park

A hat alkalomból álló közösségi tervezés első 2 tervezési találkozóján alakult ki a Táborállás park megújulásának alapkoncepciója. Eszerint a parknak a jövőben két szerepet kell az eddiginél jobban betöltenie: az egyik a rendezvények idejére, a másik a mindennapokra szól.

A rendezvények idején a mostaninál akusztikai és térhasználati szempontból is megfelelőbben tájolt elrendezésre lenne szükség. A hétköznapok során pedig olyan közösségi parkra van igény, ahova egyedül és kisebb társaságban is szívesen látogatnak le a környékbeliek. Ezeket a célokat követve alakult ki az alábbi részletes javaslat.

ZÖLDFELÜLETEK, UTAK ÉS INFRASTRUKTÚRA

A park kívülről védettebbé válik, a szélére ugyanis minden oldalról sövénysor kerül. Belül viszont átláthatóbb és egységesebb lesz, a jelenleg itt-ott megjelenő, a széttagoltságot erősítő foghíjas sövényelemek megszüntetésével. A gyalogutak egészen a terület szélére tolódnának, ezáltal megnövelve az összefüggő zöldterületet a park belsejében. Ezek által egy átláthatóbb, egységesebb és védettebb terület születik meg. A szemetesek és padok száma megnő a park teljes területén. A két katonai emlékmű a meglévő helyén marad, és a környezetük gondozottabbá válik.

RENDEZVÉNYTÉR

Az épület előtti szökőkút elkerül a parkból, a burkolt tér pedig egy sávban benyúlik a park belsejébe. Ezzel az ideiglenes színpadot úgy lehet fordítani, hogy ne a szomszédos házaknak vezesse a hangot, vagyis csökken a lakókat érő zajterhelés. Az új nézőtér fölé felszerelhető napvitorlák kerülnek. Maga a rendezvénytér a park felé nyitott lesz, tehát térelemekkel (pl. padok) nem zárják el, csak az északi oldalára kerül egy olyan, emelvényes rendszerűnek elképzelt utcabútor, ami a hétköznapokon modern hangulatú találkozóhelyként, a rendezvények idején pedig „páholyként” szolgál.

GYEREKRÉSZ

Nagyjából a megszűnő ösvény vonalába kerül a gyerekeknek szánt részt, ami a javaslat szerint egy nagyobb kötélmászóka lenne, amire egyszerre akár 10-15 gyerek is fel tud mászni. Ezzel az elemmel a cél az volt, hogy egy olyan, a gyerekek energiáit lekötő, de látványában nem robosztus eszköz kerüljön a parkba, ami a rendezvények idején is nagy számú gyereket tud lekötni – pozícionálásában pedig azt tartottuk szem előtt, hogy ne kerüljön túl messze a rendezvénytértől.

KÖZÖSSÉGI TERÜLETRÉSZ

A park keleti oldalában jön létre az a területrész, ami a környékbeli közösségek (és akár az Agóra kistermei helyett a szabad teret választó szakkörök) helyszínéül szolgál. Padok és asztalok mellett egy olyan eső- és napvédelmet biztosító, jól tisztítható, padokat és asztalt magába foglaló pavilon is kerül ide, mely kb. 20 fő befogadására alkalmas. A biztonságról és a megfelelő használatról térfigyelő kamera gondoskodna. A terület szemetesekkel, ivókúttal, kerékpártárolóval biztosítaná a megfelelő használatot.

A közösségi tervezés során meghatározásra került a beruházás elemeinek fontossági sorrendje is, arra az esetre, ha a megújulást csak ütemezetten lehetne megvalósítani.

  • A rendezvénytér elhelyezkedése, azon belül is elsősorban a színpad befordíthatósága került az első helyre. Ez a megoldás mind az Agóra, mind a szomszédos épület lakói számára igen fontos. A legjobb az lenne, ha a rendezvénytér kialakítása az árnyékolásával együtt tudna megvalósulni.
  • Második helyre a zöldfelületet érintő kérdések kerültek. Legnagyobb hangsúlyt a sövényekkel történő „külső” körbekerítés kapta, de szorosan a nyomában volt a belső átláthatóság növelése.
  • Harmadik helyre a padok, szemetesek, ivókút, biciklitároló létrehozása, bővítése került.
  • Ezeket követték nagyjából holtversenyben a közösségépítő funkciók, vagyis a gyerekrész és a közösségi parkrész kialakítása. 
  • A sort a nézőtérként is funkcionáló modern bútor zárta.

Kálvin János park

A Kálvin János park jelenleg is az egyik központi helyszíne a lakótelep közösségi életének. A hat alkalomból álló közösségi tervezés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan tudná még jobban ellátni ezt a funkcióját.

A park jelenleg is három nagyobb részre tagolódik. Mivel alaprendeltetésüket konszenzus övezi a környékbeliek részéről, ezeket megőrizve és fejlesztve született meg az alábbi javaslat.  

SZABAD TERÜLET ÉS RENDEZVÉNYTÉR

A körforgalom felőli (a térképen zölddel karikázott) rész nem igényel nagyobb beavatkozást. Ez az a terület, ahova időnként rendezvények jönnek, tehát nem érdemes olyan eszközöket telepíteni ide, amelyek nem férnének meg jól ezzel az ideiglenes használattal. Kisebb infrastrukturális fejlesztés mellett (pl. szemetesek, padok) ez a területrész marad a jelenlegi kedves, minden „extrától” mentes parkrész. Üzemeltetési igényként merült fel a terület szélén található nyilvános WC működésének biztosítása.

SPORTOS-FIATALOS TERÜLET

A skatepark területe megnő, és új eszközökkel bővül a kezdők és a haladók számára is. Leülős rész segítené a közösségi élet virágzását, lehetőleg olyan térelemekkel, amelyek a sportolás során akár funkcionálisan is használhatók, és illeszkedne a skatepark hangulatához, annak mintegy részét képezik.

A pálya mellé ivóvíz, kerékpártároló és kerékpáros szervízpont kerül, és megfontolandó a pálya megvilágítása is.

A sportos és a családos tér találkozásánál kicsiknek való biciklis pumpapálya (pumptrack) jön létre, átmenetet képezve a játék és a sport között. A szintén a parkon keresztülhaladó tervezett futókörrel együtt így már valóban minden korosztály és mozgásforma számára gazdag kínálattal rendelkezik majd a park.

 CSALÁDOS-KÖZÖSSÉGI TÉR

 Az a terület, amit jelenleg is játszótérként és fitneszparkként használunk, ebben a formájában erősödik, egy családos közösségi területté válva.

A játszótér területében és eszközeinek számában is bővül, mégpedig oly módon, hogy a 4 éves kor alatti és a 8 éves kor feletti gyerekeknek is kínáljon valamit – jelenleg ez ugyanis leginkább a kettő közötti korosztályt szolgálja csak ki.

Ami a konkrét eszközöket illeti, a legfontosabb az lenne, hogy új hinták kerüljenek a játszótérre (a legkisebbeknek babahinta-ülőkével, a nagyobbaknak hagyományos ülőkével.) Rengeteg további eszközjavaslat merült fel a beszélgetések során. (süllyesztett trambulin, a kreatív mászóka, a kicsik által kedvelt házikó) Sok támogatója volt az egyensúlyozónak, libikókának, mászóvárnak, de javasoltak a füves területre focikaput, mezítlábas ösvényt, illetve a homokozóeszközöknek tároló ládát is.

Szükség lenne szemetesekre, ivókútra, térfigyelő kamerára, padokra – helyenként asztallal együtt –, és a műanyag burkolatú rész fölött napvitorla ellensúlyozná, hogy ezen az oldalon a fák még több évig nem fogják elérni az árnyékadáshoz szükséges méretet. Párakapu biztosíthatná a víz jelenlétének előnyeit.

A tervezési alkalmakon sokszor szóba került a játszótér körbekerítése is. Főként a kisebb gyerekek szülei, nagyszülei aggódnak amiatt, hogy csemetéjük könnyen ki tud szaladni az úttestre. A körbekerítés mellett sokan azért döntenének, mert a kutyások nem mindig ügyelnek kedvenceikre, illetve a maguk után rendetlenséget hagyó társaságokat is távol lehetne tartani.

 

Pump track pálya is felmerült ötletként, ami a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat is bevezethetné a kerékpározás világába.

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park

A Deák Ferenc Általános Iskola előtti park és környéke jelenleg is központi szerepet játszik a környék életében, hiszen az iskola, óvoda miatt minden nap sok ember fordul meg hosszabb-rövidebb időre itt. Az EKF keretében tervezett futókört is figyelembe véve egy olyan koncepció készült a hat közösségi tervezési alkalom alatt, ami válaszol a meglévő problémákra és igényekre.

ISKOLA ELŐTTI ÚJ KÖZÖSSÉGI- ÉS JÁTSZÓTERÜLET

Az iskola előtti részen két játszótér lesz egymás szomszédságában. Az egyik a meglévő, nagyjából kör alaprajzú területen lenne, inkább a fiatalabb korosztályt célzó játszóeszközökkel. A másik az iskola bejáratához közeli, jelenleg funkciónélküli háromszög alakú zöldterületen jönne létre, ez a nagyobb korosztálynak szólna. A javasolt eszközök között hinta, rugós libikóka, házikó, homokozó szerepelt, illetve a már korábban is megfogalmazott mezítlábas ösvény, és a korábbi alkalmakon az iskolások által javasolt (a jelenleginél összetettebb) mászóka. A két játszóteret olyan színes burkolat köthetné össze, amire például ugróiskolát vagy egyéb vidám mintát lehet felrajzolni.

A nagyobbaknak szóló játszótér mellett, a háromszög alakú területen (vagyis az iskola bejáratához közel) egy olyan „közösségi váró” alakulna ki, ahol okospaddal, ivókúttal, paddal-asztallal lehetne komfortosabbá tenni a szülők és diákok várakozását. Ugyanitt akár néhány fitneszeszköz is megjelenhetne.

Eldöntetlen maradt a körbekerítés kérdése. A játszótér körüli kerítést a többség támogatta, de felmerült, hogy a zöldterület egy része is elkeríthető lenne, létrehozva egy olyan kutyamentes övezetet, ami ezáltal akár sportra, akár piknikezésre „biztonságosabbá” válik. Az is felmerült, hogy a szél felőli oldalról sövények határolják a játszóteret, ezáltal téve szélcsendesebbé azt. A közösségi tervezés résztvevői ezen a ponton a tájépítészek javaslatára és véleményére számítanak majd.

SPORTOS-FIATALOS TERÜLET

Az Aradi utca mellett van egy sportpálya, ami az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében működik. Ennek fejlesztése a pálya bejáratának és burkolatának cseréjével és világítás kiépítésével történne meg. Emellett olyan új eszközök kerülnének ide, ami a köztérfejlesztésekből sokszor kifelejtett kamasz-fiatal korosztálynak kedvezne – például fiatalos ülőbútorok, kerékpártároló, mászófal.

A BÓBITA ÓVODA MÖGÖTTI JÁTSZÓTÉR

A Gábor Áron utca túloldalával is foglalkozott a közösségi tervezés. A Bóbita Óvoda mögötti parkban a játszótér kapcsán fogalmazódtak meg javaslatok. Itt fontos lenne erősíteni a kínálatot a nagyobb gyermekek számára is, például libikóka és „multifunkciós” játszóvár elhelyezésével, a természetes adottságokat kihasználó (a játszótéren jelenleg kívül eső magasabb területről induló) csúszdával, hintával, napvitorlával kiegészített homokozóval. Padokra és asztalokra is szükség lenne, és az eszközök szakértő elrendezésével lehetne biztosítani, hogy a játszótér valódi közösségi pontként kezdjen el funkcionálni. 

ÁLTALÁNOS JAVASLATOK

• A tervezésbe bevont terület egészére jellemző, hogy a használók a jelenleginél több, gyakran ürített köztéri szemetest tartanak szükségesnek elhelyezni, lehetőség szerint külön figyelme a kutyások igényeire. 

• Több területrészen tapasztalnak problémát az zöldfelületek fenntartása kapcsán, ami részben fejlesztési kérdéseket – például öntözőrendszer kiépítése – is felvet. Emellett – a zárt és nyitott zöldfelületek arányát jelentősen nem megváltoztatva – a további fatelepítéseket is érdemes megfontolni.

• A közvilágítás hiányosságai is megjelennek a lakossági koncepcióban, megjelölve azokat a pontokat, ahol szükség lenne világítótestekre.

• A frekventált területrészeken érdemes növelni az utcabútorok számát, ezek rendszerszerű átgondolást tesznek szükségessé. Az egyik javasolt helyszín – ahol jelenleg nincs leülési lehetőség – az óvoda mögötti, magasabban futó ösvény mentén volt.

Közösségépítés

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!