PANNON KözTér

VEB 2023 szervezés
VEB 2023 szervezés

A KözTerek létrehozásának célja

Az EKF KözTerek létrehozásának célja a fizikai találkozási helyek megteremtése a közösségi szerveződések számára.

A Veszprém-Balaton 2023 program egyik kiemelt értéke a közösségépítés, annak a megalapozása, hogy az egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek összekapcsolódjanak és együtt újabb értékeket hozzanak létre. A közterek megnyitása és tartalommal való megtöltése ennek az elképzelésnek a megvalósulását segíti. Veszprémben három közösségi tér fog megnyílni az ősz folyamán. Egy az egyetemen, egy a Jutasi lakótelepben és egy a belvárosban.

A KözTerek kialakítása és egyedisége

A közterek kialakításánál az a cél vezérelt minket, hogy olyan alapokat – tartalmat és funkciót – adjunk az egyes helyszíneknek, melyek figyelembe veszik azok sajátosságait, ugyanakkor közvetítik a Veszprém-Balaton 2023 Program eszmeiségét és értékeit is.

Három helyszín megnyitását tervezzük Veszprémben.

1.  JUTASI KözTér

Egy különleges közösségi tér a lakótelepi lakosság mikroközösségeinek bevonására, mely egyben a támogató jelenlét és a kapcsolatépítések generálásának színtere is. A Jutasi lakótelepen megvalósuló események, mint pl. Jutasi Piknik, Cirkollektív közösségi kezdeményezések háttárbázisa.

Várható nyitás: 2021. október vége

2. CIVIL Pláza

Ez a pont a civil közösségek kapcsolatépítését segítő fizikai találkozások lehetőségét teremti meg olyan kiegészítő szolgáltatásokkal, mint például a fénymásolás, projektoros vetítés, nyomtatás.

A Civil Pláza létrehozása mögött az a szándék áll, hogy az összejövetelek megtartásának gátját jelentő helyiség-hiány megoldódjon és egy könnyen megközelíthető, kreatív alkotóműhelyt biztosítson civil szervezetek, informális csoportok számára vagy közösségi kezdeményezések szervezőinek.

Helyszín: belváros

 3. PANNON KözTér

helyszín kialakítása: 

Azok a hallgatók, akik részt vettek a  2020/2021-es tanévben az EKF kurzuson látványterveket készítettek a helyszín kialakítására, amit az EKF tervezői figyelembe vettek a megvalósítás során. Így került raklapbútor a közösségi térbe, és ehhez idomult a belső design és a színvilág is.

Közösségi alkalmak szerveződtek a helyszín kialakítására: kertrendezés, dísznövények ültetése valamint a raklapbútorok festése kapcsán.

helyszín jellemzői:

Egy kis projektterem (max 10 fő), egy nagyobb projektterem (max 20 fő) és egy közösségi tér (max 30 fő + terasz) alkotja a közösségi teret. Ezekhez kapcsolódik az iroda, mely a PE munkatársainak és a hallgatói képviselet munkabázisa.

A PANNON KözTér funkciói:

  • a Pannon Egyetem mint EKF stratégiai partner EKF kommunikációs és szervező pontja
  • teret és helyszínt ad a hallgatói önszerveződéseknek
  • UNeECC (University Network of European Capitals of Culture) titkárság
  • helyszínt biztosít az EKF pályázatokon nyerteseknek projektjeik kidolgozásához
  • Generációs híd koncepció kidolgozásának és megvalósításának színtere

(Generációs híd: Az egyetemi hallgatóságra épít, de emellett szeretné megszólítani a középiskolai diákokat, sőt az idősebb korosztályokat is. Idén elindult a műhelymunka, melynek keretében generációs híd koncepciót fogalmaztak meg közösen az EKF és a PANNON közTér munkatársai. Az elképzelések több generációt megmozgató, bevonó események, rendezvények formájában valósulnak meg.)

  • az egyetemi tanévre lebontott programterv visszatükrözi az EKF szellemiséget és értékrendet: közösségépítő, több generációt bevonzó társasjátékestek, közöttünk élő külföldiek bemutatására irányuló programsorozatok, filmklubok beszélgetőesttel, kulturális programok
  • az EKF program megvalósítói és partnerei számára foglalási rendszeren keresztül használható a kis és nagy projektterem, valamint a közösségi tér

Teremfoglaláshoz, a közterek programjaihoz látogasson el az alábbi weboldalra: https://ekfpontok.hu/

Közösségépítés innováció

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!