TÁJTÉKA
  • Kategória: A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára TÁJTÉKA
  • Kategória: A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára TÁJTÉKA
  • Kategória: A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára TÁJTÉKA

TÁJTÉKA – A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára. A KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében.

A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Balaton-felvidéken valósítjuk meg, 2021-2023 között.

Mi a célunk?

Célunk, hogy párbeszédet indítsunk a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsoljuk és segítsük az ebben érdekelt helyi vállalkozókat és lakosokat, újonnan beköltözőket és ide rekreációs céllal érkezőket. 

Mit értünk intelligens tájhasználat alatt?

A fenntartható életformákat és gazdálkodási gyakorlatokat, a hagyományok adaptív változásait és fenntartását, a kísérletező szemléletet és a generációkon átívelő együttműködéseket. 

Mit csinálunk?

Felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Helyi közösségekkel dolgozunk együtt és a közös tapasztalatokból mintaprojekteket alakítunk ki. A gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítünk itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Célunk, hogy ezeken keresztül bemutassuk és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Balaton-felvidéki látkép

Fotó: Cseh Edina

Mikor zajlik a projekt?

I. periódus (2021. szeptember - 2022. február):

Feltérképezés, kutatás és elemzés szakasza. A fókuszban lévő közel negyven településen található minták, jó gyakorlatok és helyi szereplők feltérképezése, kutatási és felmérési eredmények elemzése, ezek alapján javaslatok összeállítása. Ebben a periódusban elindul a TÁJTÉKA eszköztár összeállítása is. 

II. periódus (2022. március - augusztus):

Kulturális együttműködési program kialakítása. Az I. periódus eredményei alapján kiválasztjuk a programok helyszíneit, a résztvevő partnereket (helyi szereplők, vállalkozók és közösségek) és kidolgozzuk velük a következő periódus tartalmát és eseményeit. 

III. periódus (2022. szeptember - 2023. október):

Implementáció, programok megvalósítása és adaptálása. A kiválasztott településeken, az aktív helyi szereplőkkel együtt megvalósítunk 26 eseményt. A projekt záróeseményén mutatjuk be a végleges TÁJTÉKA eszköztárat is. 

Milyen eredményekre számíthatunk a projekt lezárultával?

A projekt során a helyiek számára a gyakorlatban is hasznos eszköztárakat dolgozunk ki, programokat, workshopokat szervezünk és támogatjuk a környék innovátorait: 

1. TÁJTÉKA eszköztárakat dolgozunk ki (online és nyomtatott publikációk, 3 kötetben)

  • Balaton-felvidék jövőkép (I. kötet) 

  • Balaton-felvidék welcome pack (II. kötet) 

  • Balaton-felvidék toolkit (III. kötet) 

2. Támogatjuk az újító kezdeményezéseket (workshopok, képzések, publikációk formájában)

3. Program hálózatokat alakítunk ki (mentorprogram) 

4. Létrehozzuk és gondozzuk a tájhasználók hálózatát (szakmai közösséget összehozó programok, szakmai találkozók) 

5. Eseményeket, bemutatókat szervezünk (Balaton-felvidéki séták, gyerek- és családi programok, táborok, Porták és pincék ünnepe a régióban, workshopok) 

Kiemelten fontos számunkra, hogy a programok és együttműködések fenntarthatóak legyenek, és a megkezdett folyamatok a projekt lezárultával is tovább éljenek. A kutatásra és feltérképezésre épülő kiadvány mindenki számára használható eszköztár és módszertani gyűjtemény lesz. Az események eredményei és módszertanai publikusak és átláthatóak lesznek. 

A bemutatható eredmények között számos olyan anyagot, dokumentumot készítünk, melyek későbbi EKF városok számára is példaértékűek és adaptálhatóak lesznek.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

A szervezők

KÉK - Kortárs Építészeti Központ

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ a TÁJTÉKA ötletgazdája és fő szervezője. Független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalatai és partneri hálózata révén mára a KÉK Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője. 

Kulturális programjaink az építészet és a város működését értelmezik, és szakmai munkánk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez. Erősségünk a széles körű részvétel, a komplex elemzés és az innovatív tartalomfejlesztés kombinációja, amelyben összekapcsolódnak a tervező, kutató és kulturális szakterületek. 

A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönségnek szóló eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységeink vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve számos városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása. A KÉK szakértői tanácsadóként intézmények fejlesztéseiben, városfejlesztési programokban és építészeti projektekben vesznek részt. A közönségprogramok és szakmai tevékenység mellett képzéseket, gyakornoki és mentorprogramot is működtetünk közösségi irodaként, rendezvénytérként és galériaként működő központunkban.

ADI Stúdió

Az ADI Stúdió a projektindító kutatás partnerszervezete. Fő profilját a stratégiai tervezés és településtervezés adják, de lakó- és középületek tervezésével is foglalkozik.

Az építészeti stúdió kiemelt szakterülete a régi - akár műemléki - épületek értékmegőrző átalakításai. Mára szintén kiemelt területet képviselnek a településtervek, fejlesztési koncepciók és turisztikai fejlesztések.

Balaton tájtéka intelligens tájhasználat

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!