MŰGYŰJTŐK NAPJA - STRUKTURÁLIS HARMÓNIÁK kiállításmegnyitó

VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém - Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém - Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény

Válogatás női alkotók műveiből a Vass László gyűjteményben

Vass László műgyűjtőt, Veszprém Tiszteletbeli Polgárát régóta ismerik a kultúrát kedvelők; nemzetközi hírű kortárs műgyűjteménye immár két évtizede gazdagítja Veszprém kulturális életét. Ezúttal a gyűjtemény női alkotóin van a hangsúly, a legújabb időszaki kiállításon az ő munkásságukat ismerhetjük meg.

Vass László gyűjtői szenvedélye az 1970-es évektől datálható. A későbbiekben, miután felismerte a gyűjtés intellektuális és társadalmi jelentőségét, folyamatosan látogatta a galériákat, műtermeket, nemzetközi vásárokon vett részt és igyekezett minél több művésszel személyes kapcsolatot ápolni, s alkotói filozófiájukat megismerni. Ebből a tudatos építkezésből mára nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is jelentős gyűjtemény jött létre, amelynek a veszprémi Modern Képtár ad otthont.

 

A letisztult és egységes gyűjteményben geometrikus formavilágú festmények, szobrok és papírmunkák találhatók. A Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény legújabb kiállítása – a Vass-gyűjtemény több mint ötven művével, a huszadik és huszonegyedik századi művészet vezető női alakjaira összpontosítva – a gyűjteményt egy új szempont szerint helyezi még élesebb fókuszba. A Strukturális harmóniák című kiállítás történeti szempontból a Bauhaus és a konkrét művészet hagyományait követő művészek alkotásaival kezdődik, továbblép az európai és amerikai mozgalmak képviselői felé (mint például a monokróm festészet vagy a minimalizmus), majd kitágítja a horizontot A fiatalabb generáció alkotóira is.

 

A kiállítás tematikus szekciókba rendezve, meglepő konstellációkban mutatja be ezeket az irányzatokat, párhuzamba állítva a kortárs művészet globális perspektíváival. Nem csupán felsorakoztatja a konkrét művészet, az op-art és a minimalizmus legfontosabb trendjeit és alkotóit, de lehetőséget kínál arra is, hogy a néző felfedezhesse a különféle elköteleződésű „geometrikus” trendek sokféleségét és komplexitását.

 

Kurátor: Kígyós Fruzsina

 

Kiállító művészek:

Geneviève CLAISSE (FR), Rita ERNST (CH), FARKAS Zsófia (HU), Marcia HAFIF (USA), HETEY Katalin (HU), Ditty KETTING (NL), Verena LOEWENSBERG (CH), LOSSONCZY Ibolya (HU), Anna MARK (HU), Agnes MARTIN (CA), MAURER Dóra (HU), Vera MOLNÁR (HU), Sarah MORRIS (USA), Aurélie NEMOURS (FR), NEM'S Judit (HU), Nelly RUDIN (CH), PÁN Márta (HU), RADÁK Eszter (HU), VAJDA Júlia (HU), VASZKÓ Erzsébet (HU), VILIM Kati (HU), Yuko SHIRAISHI (J), Shizuko YOSHIKAWA (J),

képzőművészet környezetbarát Megnyitó tükörkép Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!