Történetünk

2016

Már tudjuk, hogy 2023-ban Magyarország adhatja Európa Kulturális Fővárosát, a város vezetése pedig döntött róla, hogy indulunk a címért. Ebben az év­ben a lengyel Wroclaw és a spanyol San Sebastian viselheti a címet. Megszületik Fenyvesi Ottó írása „Meg kell szüntetni a bezárkózást és a helyi köldöknézést” címmel. Nem tudjuk mi ihlette az írását, de fontos gondolatok ezek. Ez az őszin­teség és éleslátás vezérelte pályázatíró csapatunkat is. Oscar -díjat kap a Saul fia, ami bizakodással tölt el mindnyájunkat, aztán a britek az EU-ból való kilépés mellett döntenek a Brexit népszavazá­son, ami azonban egyszerre el is kedvtelenít.

2017

A dán Aarhus és a ciprusi Páfosz viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Megalakul a Művészeti Tanács, kikerül a 2023 Veszprém felirat a templom dombra a Kossuth utca végén és a legfontosabb: Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt indul az EKF pályázaton. Bemutatjuk a pályázat arculatát, a VeszprémFesten Tom Jones, az Utcazenén pedig a francia L’Entourloop tágítja a zenei horizontot.

 

2018

Nyertünk! Persze ez csak december 14-én derül ki, így a mindent elsöprő örömöt és az Utcaünnepet megelőzi még pár fontos lépés. Januárban a hollandiai Frízföld székhelye, Leeuwarden, és Málta fővárosa, Valletta lesz Európa Kulturális Fővárosa. Februárban továbbjutunk a pályázat második fordulójába, amit Jan Gehl (Koppenhága egykori főépítésze) meghívásával ünneplünk meg. Júniusban megalakul a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., ahol az egyetlen munkavállaló Mészáros Zoltán, az első vezérigazgatónk. Augusztus végén kertmozivá alakítjuk az Óváros teret, ősszel pedig jön az első veszprémi Design Hét, ahol a Paradigma Ariadné a nemzetközi sajtót is bejáró „12 fal” kiállítással teszi le a névjegyét. December 12-én az EKF címről döntő zsűri Veszprémbe látogat, utólag már tudjuk, jól érezték magukat nálunk.

2019

Figyelő szemeinket a bolgár Plovdivra és az olasz Materára vetjük, igyekszünk tanulni tőlük. Madarász Ági lesz a Zrt. második munkavállalója, így már van aki megvalósítsa programunkat! A nyár megint a fesztiválok bűvöletében telik, női energiák robbannak a VeszprémFesten (Caro Emerald és Katie Melua) és az Utcazenén is (Lola Marsh). Bekerülünk a kulturális és kreatív városok hálózatába, de ami talán ennél is fontosabb, hogy megkapjuk a ‘Zene városa’ címet az UNESCO-tól. Második alkalommal is Design hét Veszprémben, ’Az arc a medence, a két torony és a Rom’ kiállí­tással. Ezúttal még jobb a nemzetközi visszhang, bekerülünk az olasz Elle Decor nyomtatott kiadásába és az ArchDaily is foglalkozik velünk. Az első veszprémi Pecha Kucha és a szintén első Civil Fórum is teltházas. Elkészül az új arculatunk és megnyílik az Óváros téri korcsolyapálya is. Év végére kiderül, Veszprém a legélhetőbb vidéki város (az Otthon Centrum szerint és szerintünk is) és azt is megtudjuk, éllovasok vagyunk élőzenei események szervezésében Magyarországon. Bővül a csapat, így az évzáró koccintáson már majdnem húszan vagyunk.

2020

Rijekában és Galwayben, 2020 Európa Kulturális Fővárosaiban már a nyitóünnepséget vizsgáljuk, hogy tanuljunk tőlük. Az évindító workshopon már 25 fő ül és figyeli a vezetőség stratégiai prezentációját. Megnyit az irodánk a Kossuth utca elején, Neil Peterson újra Veszprémbe jön és elkészül az önkéntes programunk stratégiája is. Február elején a napsütéses órák száma a nyárihoz közelít, így bezár a korcsolyapálya az Óváros téren. A szokatlan meleg ellenére is 6 300 vendégünk volt, ami azt jelenti, hogy Veszprém lakosságának több mint 10%-a csúszott nálunk. Február végén Mészáros Zoltán távozik, Markovits Alíz pedig érkezik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. élére. Ian Siegal búcsúkoncertjével megnyit a Papírkutya, majd Európa-szinten ismert utcazenészek adják egymásnak a kilincset. Aztán a koronavírus miatt sajnos be is zár, ahogy minden más hely is az országban. Júniusban, ha nem is teljesen, de újraindul az ország. A kezdeti óriási lemondáshullám után éledezik a kulturális szektor, számtalan fesztivált és eseményt szerveznek újra, új időpontban. Sajnos a 2020-as VeszprémFest elmarad, de kárpótol a Filmpiknik, az Utcazene Fesztivál kamara verziója, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, az Auer Fesztivál, a Tánc Fesztiválja, a Kőfeszt, a Music Hungary, a Hamvas Napok, és a Quasimodo Költőverseny is. Külön öröm, hogy az események egy részén már dolgoznak a Ragyogók, a VEB2023 EKF önkéntesei is. Nagy tervekkel vágunk neki az ősznek, de ezeket sajnos a Covid-19 második hulláma el is mossa. Ám ez egyáltalán nem szegi kedvünket: a 2021-es tervezésnek – bár az otthoni íróasztalnál ülve – azon nyomban nekilátunk.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!