Európa Kulturális Fővárosa városok – a legfontosabb értékek

Wroclaw 2016 – Lengyelország

„Wrocław azért jelentkezett a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa címért folyó versenybe, mert van egy története... Egy történet, amely szokatlan, tragikus és izgalmas. A jólét és a fejlődés évei után elképzelhetetlen mértékű katasztrófa következett be. A második világháború teljesen tönkretette a várost - fizikailag és lelkileg egyaránt. Elveszítette polgárait, akik sok-sok nemzedéken át formálták nagyszerűségét. A Wrocław 2016 egy folyamatot jelöl: az autonóm kurátorok és a kulturális környezetek sokféleségét. Egyszerre épít fel programot és a lehetőséget, hogy részt vegyünk benne. Végezetül: a kultúra megértésének sokféle módját jelenti, és azt is, hogy vállaljuk azt a közös feladatot, hogy ezáltal fejlődjünk."

Matera 2019 –Olaszország

„Fontos, hogy kivetítsük a jövőbe, mit jelentett a Matera 2019 Európa számára. Matera tapasztalatait modellnek lehet és kell is tekintenünk.  "Fontos, hogy a jövőbe vetítsük, mit jelentett a Matera 2019 Európa számára. Matera tapasztalatait modellnek lehet és kell tekinteni a jövőbeni európai kulturális fővárosok számára, mindazért, amit a rendezvény létrehozott, különös tekintettel a lakosság bevonására, a befogadás fogalmára és annak tudatosítására, hogy a kultúrának mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie. Amint azt a külső megfigyelők többször elismerték, a pályázati szakaszban és a címév során végzett munkának köszönhetően Matera 2019 modellértékűvé vált az európai kulturális fővárosok számára, mivel ez az a város, amely a multidiszciplináris tevékenységek, a polgárok jelentős mértékű részvétele és a 85 százalékban saját, eredeti projektekből álló kulturális program révén a többieknél jobban tudta megvalósítani az inkluzivitást."

Galway 2020 – Írország

"Galway Európa Kulturális Fővárosa 2021. április végén hivatalosan is lezárul, és a hangsúly most az örökségre és a Galway számára e rangos cím birtoklása után kínálkozó lehetőségek meghatározására helyeződik át.

Galway különleges évét jelentősen befolyásolta a COVID-19 világjárvány. Miközben 2019-ben és 2020. elején számos lenyűgöző rendezvényt tartottak, sajnos nem tudtak minden olyan kulturális eseménynek teret adni, amelyet arra az évre terveztek. A pandémia okozta kihívások ellenére azonban Galway művészei, kulturális szervezetei és helyi közösségei mégis nagyszabású, változatos és valóban innovatív programot valósítottak meg mind a személyes, mind az online rendezvények tekintetében."

 

Rijeka 2020 – Horvátország

„2020-ban, a horvát EU-elnökség idején Rijeka, mint a legnagyobb horvát kikötő, jelentős és szerteágazó kulturális és művészeti program központjává vált, és a globális, horvát és európai kulturális színtér legjobb és legérdekesebb művészeinek befogadó városa lett - ugyanabban az évben, amikor Európa Kulturális Fővárosa volt. Közvetlenül a pályázat benyújtása után Rijeka azt a hozzáállást alakította ki az EKF-projekthez, hogy a város átalakulását éppúgy tekintetbe vette, mint kulturális és művészeti programját és a város jövőbeli kulturális kínálatának összefüggéseit, valamint azokat az embereket, akik 2020. után is folytatják a kultúra fejlesztését. Rijeka 2020. után tartósan fennmarad az Európa Kulturális Fővárosai térképén, olyan városok mellett, amelyek polgárai Európában bárhol otthon érzik magukat."

Esch 2022 – Luxemburg

„2022-ben a Communauté de Communes Pays Haut Val l'Alzette (CCPHVA) 10 PRO-SUD településsel és 8 franciaországi településsel együtt Esch-Alzette, Luxemburg második legnagyobb városa Európa Kulturális Fővárosa lett. Az Esch2022 új korszakba lendíti át Esch-Alzette, a Pro-Sud és a CCPHVA acél- és széniparral foglalkozó közösségeinek örökségét.

Esch, a jövő kulturális fővárosa a REMIX motívumára épül: a közös cselekvés impulzusaira, a régi és az új, a jól ismert és a még soha nem létezett keverékére - azzal a céllal, hogy valami újat hozzunk létre régiónk fenntartható, szociális és sikeres jövője érdekében. 

Esch2022 osztozik ezen a címen Kaunas-szal, Litvánia második legnagyobb városával és Novi Saddal, Szerbia második legnagyobb városával, amelyek az Esch2022 partnervárosai lesznek."

Kaunas 2022 – Litvánia

„Kaunas és Kaunas körzete 2022-ben egyetlen nagy európai színpaddá válik.  A változás bekövetkezet: a város a környező kisebb településekkel és a Kaunas testét és lelkét alkotó közösségekkel együtt aktivizálta magát. A felkelés megünneplése és a Kortárs Főváros új történelmének megteremtése a 2022-es év kiemelt témái.  A „Kaunas 2022" ünnepélyes megnyitóját 2022. január 22-re időzítették. 2022-ben mintegy 40 fesztivál, több mint 60 kiállítás, 250-nél is több színpadi esemény és számtalan koncert zajlott Kaunasban és Kaunas körzetében".  A Veszprém-Balaton 2023 EKF több projektben is együttműködik a Kaunas 2022-vel, így többek között a Jazz Stops Fesztivál és a LituaniaCantat Fesztivál esetében.

Novi Sad 2022 – Szerbia

„Novi Sad az egyik olyan, az Európai Unión kívüli város, amely elnyerhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, és így egyike lehetett annak a 60 városnak, amely megkapta ezt az elismerést, amely a sokszínűség és az interkulturalizmus értékeit hirdeti. A "4 új híd" program narratívájának fő koncepciója az, hogy Újvidéken olyan biztos szellemi örökséget hagyjon, amely hozzájárul a város kulturális életének gazdagításához: új programok, új folyamatok, résztvevő emberek (polgárok, kulturális intézmények, egyesületek, szervezetek, művészek) és új terek a kultúra számára. Pontosan ezért hangzik a projekt jövőképe így: "Az új kezdete. Most!"

 

A Veszprém-Balaton 2023 EKF több projektben is együttműködik Novi Sad 2022-vel. Veszprémi és a mi térségünkben tevékenykedő művészek számos más program mellett 2022-ben részt vesznek a MigrArt kiállításon és a JazzMarathon zenei fesztiválon is.

Timisoara 2023 – Románia

Az Európa Kulturális Fővárosa cím több, mint szimbolikus kitüntetés, mert ez a verseny a győztes településeken, közösségeknek nemcsak egyedülálló kulturális projekteket, hanem gazdasági és társadalmi fejlődést is hozott. Sibiu után Timișoara a második romániai város, amely elnyerte ezt a címet. A rendezvények időszakának meghosszabbítása lehetőséget nyújt az európai látogatók számára, hogy felfedezzék az egyik legszebb és történelmileg leggazdagabb romániai várost.”

Elefsina 2023 – Görögország

„Elefsina, mint az ipar által súlyosan károsított város képe továbbra is meghatározó a közmegítélésben. A 2023 Eleusis Európa Kulturális Fővárosa arra törekszik, hogy feltárja Elefsina nem látható oldalát, új korszakot nyitva a város számára, és új fejlesztési modellre való áttérést felmutatva, amely a dinamikus kulturális értékeire összpontosít." - olvasható a közleményben.  

A 2023-ban számos tevékenységi körünkben szorosan együttműködünk társ-címviselőinkkel, Timisoarával és Elefsinával, például a kommunikáció és a programfejlesztés terén.

Tartu 2024 – Észtország

„Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím hatalmas lehetőség és nagy kihívás Tartu és Dél-Észtország számára. A projektet a ma és a holnap kulturális szereplőinek: művészeknek, szervezőknek, intézményeknek és kreatív vállalkozóknak kell megvalósítaniuk. A túlélés művészete a Tartu 2024 Európa Kulturális Fővárosa művészeti koncepciója. A túlélés művészetei azok a tudások, készségek és értékek, amelyek segítenek nekünk abban, hogy a jövőben jó minőségű életet éljünk. Tartu városa 19 dél-észtországi településsel együtt 2019. augusztus 28-án nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2024 címet."    

A Tartuval való együttműködés különösen fontos, hiszen velük kötötte meg Veszprém legelső testvérvárosi megállapodását.

Bad Ischl 2024 – Ausztria

„2024-ben Bad Ischl és a Salzkammergut lesz Európa Kulturális Fővárosa (EKF). Ez lesz az első alkalom, hogy az EKF az Alpok mélyén fekvő vidéki régióban kerül megrendezésre. A Roitham/Traunfall (Felső-Ausztria) és Bad Mitterndorf (Stájerország) között elhelyezkedő 23 település tartozik az EKF-régióhoz. 

Víziójuk a művészet és a kultúra „inklávéjának” létrehozása a Salzkammergutban. Az „inklávé" szó két fogalom - az enklávé és az inklúzió - összevonásából áll. Két ellentétes pólus ötvöződik ily módon, valami újat hozva létre: az inklávé vízióját".

Bodo 2024 – Norvégia

„Nordland egy 500 km hosszú, gazdagon termő földterület. Nordlandot északról délre átszelni - 800 kilométeres utat jelent. Ez az utazás egy olyan régió történetét meséli el, ahol a természet - a hegyek és a fjordok - az úr, és azt is megtudhatja az idelátogató, miért oly fontos számunkra tengerparti kultúránk. Minden regionális központnak jelentős kulturális értékei és gazdag történelmi múltja van, és mindegyik fontos része az ARCTICulationnak. „Bodø pályázata az ARCTICulation címet viseli, amely a sarkvidék, a művészet, a kultúra és a kommunikáció kifejezésekből alakult ki. A pályázati program három fő téma köré épül: ezek a természet művészete, a halak és a hajók, valamint az átmenet. Mindez azt szimbolizálja, hogy az ARCTICulation hidegháborús célpontból európai kulturális központtá alakul át. A határok nélküli kultúrán keresztül artikulálnak egy speciálisan sarkvidéki, a mának és a holnapnak tervezett perspektívát. Történelmünk, a föld és a tenger iránti tisztelettel új távlatok megnyitására törekszünk.

Chemnitz 2025 – Németország

„Ha Chemnitznek valami igazán a vérében van, az az újrakezdés (AUFbrüche): Németország vezető iparvárosa volt a 20. század elején, Közép-Kelet-Európa vezető gépgyártója a hidegháború idején, az ezredforduló óta pedig feltörekvő közepes méretű gazdasági központ. Mindemellett a város fragmentált történelme olyan mély árkokat, sebeket is vágott, amelyek ma is érezhetők. Három különböző városközpont 70 év alatt, két városnév, egymást váltó társadalmi rendszerek jellemzik Chemnitzet, amely még mindig keresi identitását és önképét. A 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa címre benyújtott pályázat fontos hozzájárulás lesz ehhez a törekvéshez.”

Nova Gorica / Gorizia 2025 – Szlovénia

„2020. decemberében Nova Gorica & Gorizia csapatának sikerült meggyőznie a nemzetközi zsűrit GO! Borderless történetével és víziójával, és aztán meg is választották őket Európa 2025-ös szlovén kulturális fővárosának. Nova Gorica és Gorizia együtt iparkodik és együtt él: a háborúk által megsebzett, de barátságban és intenzív együttműködésben összekapcsolódó két város azt a nagyra törő célt tűzte ki maga elé, hogy határokon átnyúló Európa Kulturális Fővárosává váljon."

Oulu 2026 – Finnország

„Oulu 2026-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz! Oulu útjára együtt indul 32 észak-finnországi település. Együttműködésükkel több kultúrát és jólétet szeretnének északra hozni, új munkahelyeket teremteni és fejleszteni a régiójukat. Oulu Észak-Finnország fővárosa. Az Oulu régiónak mintegy 250.000 lakosa van, és Finnország leggyorsabban növekvő régiója. Maga Oulu városa több mint 200.000 lakosú. Jó lehetőségek állnak rendelkezésre a tanulás, a munka, a kutatás és a fejlesztés terén."

Trencin 2026 – Szlovákia

„Az az országos berögződés, miszerint a kultúrát mindig az utolsó helyre sorolják és elsőként a kulturális költségvetést nyirbálják meg, sok esetben visszaköszön városaink és régióink prioritásaiban. A Kíváncsiság Kultiválására van szükségünk, hogy kulturális gyógymódunk és technikáink legyenek ennek a problémának a kezelésére. A kíváncsiság nagy erőt hordoz, mégis szabad, a legkisebb dimenzióktól kiindulva is használható, valamint képes arra is, hogy fenntartható módon valami izgalmassá nője ki magát."


Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!