A Veszprém-Balaton 2023 EKF program Ljubljanában

VEB2023 szervezés Lisztov inštitut Ljubljana
VEB2023 szervezés Lisztov inštitut Ljubljana

2023-ban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 365 napon át tartó kulturális rendezvénysorozatra hívja a látogatókat Veszprémbe és a Bakony-Balaton régióba. Tölts velünk egy estét a ljubljanai Liszt Intézetben, ahol mindent megtudhat a VEB2023 EKF program sarokpontjairól, céljairól és mindenekelőtt arról, hogy miért érdemes ellátogatni a régióba, ahol a jó dolgok szokatlan sűrűsége vár. Fedezd fel az öröm régióját, fedezd fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot!

Ha érdekel a közösségi zenélés, a kreativitás, a hagyományok és a régió egyedülálló kincsei, vagy szeretnél többet megtudni Közép-Európa kedvenc taváról és annak komplex ökoszisztémájáról, tarts velünk a 2023-as év Európa Kulturális Fővárosában! 

A hivatalos program várhatóan 20:00 óráig tart, amelyet fogadás követ.

Részletes program

18:00 - 18:15

Hello Veszprém-Balaton Kiállítás megnyitó  

Köszöntő beszéd

Dávid Andor Ferenc, Magyarország szlovéniai nagykövete

Rejtett kincsek, portrék, idegenvezetők, kulisszatitkok és a táj történetei ... A Hello Veszprém-Balaton (Hello VEB), a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program hivatalos online magazinja Veszprém és a Bakony-Balaton régió felfedezésére invitálja Önt. A régió sokszínűségének online népszerűsítése mellett a Hello VEB 2022 nyarától vándorkiállításnak is otthont ad. Milyen hagyományok állnak a VEB2023 ECoC mögött? Miért olyan különleges a badacsonyi Folly Arborétum? Milyen mindennapi kihívások vannak egy Veszprém megyei méhész házaspár életében? A kiállítás néhány ilyen történetbe enged bepillantást.  

18:15 - 18:20

"Köszöntő beszéd": Molnár-G. Bíborka, a ljubljanai Liszt Intézet igazgatója. 

18:20 - 18:40 

'A VEB2023 ECoC programba integrált és általa képviselt pillérek, fő célkitűzések és értékek bemutatása' - Mike Friderika, programfejlesztési igazgató, Veszprém-Balaton 2023.

A Veszprém-Balaton 2023 ECoC komplex kulturális projekt célja, hogy a régiót Európa újszerű kulturális-kreatív központjaként pozícionálja újra, melynek középpontjában Veszprém áll. A városban és a térségben rejlő lehetőségek feltárásával, fejlesztésével és kiaknázásával a kreatív-ipari szereplők még inkább vonzódnak a régióba; így otthont és fejlődési platformot biztosítva a kreatív-ipari ágazatok széles körének.

A VEB2023 ECoC 2018 óta, a cím elnyerése óta a partnerségekre épít. Eddig több mint 100 önkormányzat csatlakozott a programhoz partnerként. Ezen túlmenően önkormányzati és regionális intézmények, kulturális szereplők és civil szervezetek széles köre vett részt a számtalan kapcsolódó projekt megvalósításában.

18:40 - 19:00  

"A 2023-as, egész éves, vonzó és sokrétű kulturális program előkészítése" - Zugschwert Szabolcs, projektkoordinációs vezető, Veszprém-Balaton2023.

Veszprém mozgalmas világa: Nincs többé unalmas kedd! Veszprém mindig is híres volt a nagy fesztiváljairól, amikor napokon át zene és nyüzsgés tölti meg a várost. De lássuk be, a hétköznapok sokkal kevésbé voltak tele művészeti találkozásokkal - egészen mostanáig! Új helyek és terek nyílnak, amelyek nem csak a fogyasztásról szólnak - hanem valódi közösségi élmények, lehetőségek, feltételek és minták megteremtéséről. A veszprémi mindennapok újraíródnak és felértékelődnek, mert egy olyan városban, ahol kedd este jó lenni, ott a hét bármelyik napján jó lenni. 

19:00 - 19:20  

"Az UNESCO a zene városa: a zeneoktatástól a zenei fesztiválokig" - Lehotay Judit, kulturális projektmenedzser.

Veszprém 2019-ben elnyerte az UNESCO Zene Városa címet. Azóta minden nap azon dolgozik, hogy méltó maradjon erre a címre. A zenészek nem csak nekünk, hanem velünk együtt zenélnek. Közösségi zenei műhelyek, vidám dobos dzsemborik, kórusok és zenei fesztiválok töltik meg a város legkisebb zugát is. Továbbá a zeneoktatás elősegíti, hogy egyre több ember ismerje meg és élvezze a zenehallgatás és a zenélés előnyeit. Jazz, pop, rock, klasszikus, világzene vagy régizene? Minden műfaj nyilvános teret kapott. 

19:20 - 19:50  

Magyar néptáncok előadása a Veszprém-Bakony Táncegyüttes előadásában. 

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes Veszprém város fő néptáncegyüttese, jelenleg 50 aktív taggal. Veszprémi és környékbeli fiatalok alkotják, akik érdeklődnek a folklór iránt. Az együttes repertoárjában a Kárpát-medencében élő magyarság táncai és zenéje szerepel.

19:50 -  

Veszprém-Bakony környéki termelők finom borainak és ételeinek kóstolása. 

 

A rendezvény magyar nyelven, horvát szinkrontolmácsolással zajlik. 

liszt intézet ljubljana

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!