A VeszprémFest és az Auer Fesztivál közös estje

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Snétberger Ferenc, Gilles Apap és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje.

VeszprémFest

Snétberger: Rhapsody No. 1 (2005)

Snétberger: In memory of my people - gitárverseny (1994/95)

I. Hallgató - II. Emlékek - III. Tánc

Előadja: Snétberger Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekar

A VeszprémFest olyan zenei fesztivál, amely nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett, hanem a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a jazz, a klasszikus zene, a világzene, és a popzene területéről hozza Veszprémbe évről évre – idén immár 15. alkalommal – a műfajok legjobbjait, és vonzza mindezzel a városba ezen műfajok rajongóit a környékről, a régióból, az egész országból, sőt, a környező országokból is.

Ízelítőül néhány név az elmúlt évek prémium kategóriás fellépőiből: Lisa Stansfield, Gregory Porter, Jamie Cullum, Emeli Sandé, Roger Hodgson, Kool & the Gang, Katie Melua, Vaya Con Dios, Diana Krall, José Cura, Nigel Kennedy, Al Di Meola, Paco de Lucia, Kocsis Zoltán, Richard Bona, Herbie Hancock, Chick Corea, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ramon Vargas, The Gypsy Kings, Candy Dulfer, Gilberto Gil, George Benson, Buena Vista Social Club Omara Portuondóval, Craig David.

Snétberger Ferenc

Fotó: Raffay Zsófi

Snétberger Ferenc műve, a For my People (Népemnek) című gitárverseny az emberi szenvedés megszűnésének reményében írt éltető himnusz, személyes vallomás, amely a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére született meg. A háromtételnyi művet a roma hagyomány érzelmes zenéje ihlette. 

Snétberger a világon több helyen előadta, többek között az ENSZ New York-i székházában, akkor is a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Auer Fesztivál

"Mozart nyaral"

MOZART: Á-dúr hegedűverseny K 219 (Gilles Apap kadenciáival)

Idézetek BACH szólóhegedűre írt műveiből

valamint ír, kelta, bolgár, indiai zenék ihlette GILLES APAP improvizációkkal

Előadja: GILLES APAP és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR

Immár 8. alkalommal rendezi meg a Mendelssohn Kamarazenekar Veszprémben az Auer Lipót nevével fémjelzett zenei fesztivált azzal a céllal, hogy Auer szülővárosába, a festői Veszprémbe elhozza azokat a művészeket, akik a nemzetközi zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. 2015 óta olyan világhírű muzsikusok tisztelegtek már Auer emléke előtt Veszprémben, mint Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és sokan mások.

Mendelssohn Kamarazenekar

Gilles Apap – akit Yehudi Menuhin „a 21. század hegedűseként jellemzett” – ideális vendég egy fesztiválzáró gálakoncerthez. Univerzális zenész, akinek nincsenek nyelvi akadályai a zenében. Hegedűjével és zenéjével szót ért a legkülönbözőbb műfajok képviselőivel, legyen az az indiai hegedűs Subramanian, a kelta hegedűs Kevin Burke, vagy Roby Lakatos. S mindezt úgy teszi, hogy a klasszikus repertoárt játszva észreveszi a stílusok, műfajok és különböző korok közti áthallásokat, és ezekre hol improvizációval, hol konkrét népzenei, vagy más idézetekkel reagál. 

Gilles Apap

Fotó: Gáspár Gábor

Fergeteges koncertjein sokszor nem is tudja a közönség mikor kezdődik pontosan az előre meghirdetett klasszikus repertoárdarab – mint a mai estén például Mozart: Á-dúr hegedűversenye – mert Gilles Apap kezeiben vagyunk, egy zenei világutazáson veszünk részt, miközben egyszer csak azt vesszük észre, hogy már egy ideje Mozart zenéje szól. Gilles Apap egyedülálló megközelítési módja, káprázatos kreativitása, valamint a zene, a zenészkollégák és a közönség iránti szeretete és lelkesedése minden koncertjén forró hangulatot teremt.

A Magyar Zene Háza "Város a Házban" sorozatának ősszel Veszprém a vendége. E programsorozaton keresztül szeretnénk bemutatni a város sokszínű és intenzív zenei életét, zenei hagyományait, és egyúttal ízelítőt nyújtani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hangulatából.

VeszprémFest Zene Auer Fesztivál Városkapu Mendelssohn Kamarazenekar Snétberger Ferenc Gilles Apap Város a Házban Veszprém a Házban Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!