Pajta Program - ART PIKNIK | Eseménysorozat

VEB2023 partner produkció Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár
VEB2023 partner produkció Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár

Beszélgetés a művészeti élet szereplőivel kultúráról, közéletről!

Györöki KultúrMorzsázó programsorozat keretében ismert, sok esetben országos, illetve nemzetközi díjakkal elismert, saját területükön eredményes, hiteles és időtálló értéket képviselő művészeket – költőket, írókat, színészeket, képzőművészeket, irodalomtörténészt – látunk vendégül, és beszélgetünk velük irodalomról, művészetről, közéletről, az őket foglalkoztató aktuális kérdésekről.

Célunk, hogy olyan embereket mutassunk be, akiknek érdekes élettörténete és munkássága inspiráló erővel hat mások számára is.

A laza, kávéházi hangulatú beszélgetések időtartama 1-1,5 óra, ahol a közönségnek is módja van bekapcsolódni a diskurzusba. A beszélgetéseket irodalmi (vers, próza) betétek és vetítések is színesítik.  

Beszélgetőtársak: Villányi Éva, a művelődési ház vezetője és Rógán Edina, könyvtáros

A kora esti beszélgetések helyszíne Balatongyörök.

Nyáron a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár melletti kis udvar.

Tavasszal, ősszel, valamint rossz idő esetén pedig a művelődési ház nagyterme.

 

Tervezett vendégek:

Május 19. (csütörtök): Parti Nagy Lajos, költő

Parti Nagy Lajos (1953-) Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.  1979 és 1986 között a pécsi Jelenkor című folyóirat egyik szerkesztője volt, ahol először 1971-ben jelentek meg versei. Sárbogárdi Jolán maszkja mögé bújva írta meg kisregényét 1990-ben A test angyala címmel, amely azóta több kiadást is megélt. A Notesz József Attila fiktív verses naplójaként jelent meg, s a költő verseire és életrajzára tett rejtett utalások hálózzák be. A szöveg abból a játékos ötletből jött létre, hogy vajon milyen verseket írt volna az idősödő József Attila, ha nem harminckét évesen távozik az irodalomból. Parti Nagy Lajos sokat foglalkoztatott fordító és átdolgozó. Drámaíróként is sikeres, darabjait folyamatosan műsorra tűzik a színházak.

Art Piknik: Magyar mesék - Magyarabszurdok - beszélgetés Parti Nagy Lajos költővel

Időpont: 2022.05.19. 18:00-19:30

Helyszín: Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár - 8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.

----

A laza, kávéházi hangulatú beszélgetések irodalomról, kultúráról, aktuális kérdésekről ismert művészekkel kb. 1-1,5 óra időtartamban, ahol a közönségnek is módja van bekapcsolódni a diskurzusba. A beszélgetéseket irodalmi (vers, próza) betétek és vetítések is színesítik.Vendégünk: Parti Nagy Lajos (1953-) Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Versei 1971-ben jelentek meg először. Sárbogárdi Jolán maszkja mögé bújva írta meg híressé vált kisregényét 1990-ben A test angyala címmel, amely azóta több kiadást is megélt. Parti Nagy Lajos sokat foglalkoztatott fordító és átdolgozó. Drámaíróként is sikeres, darabjait folyamatosan műsorra tűzik a színházak. 

Július 15. (péntek):  Biró Szabolcs, író

Bíró Szabolcs (Dunaszerdahely, 1988-) szlovákiai magyar író, zenész. A székirodalom fogalmának megalkotója, a Szent György Lovagrend tagja, Eger Kulturális Nagykövete. Bíró Szabolcs kerekesszékben él, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés. A "székirodalom" kifejezés az évek során egyfajta branddé erősödött: az író minden évben ún. székirodalmi könyvturné keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra, 2015-től pedig rendszertelen időközönként (főleg a könyvturnék egy-egy állomása után) jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival. Első néhány könyvét Francis W. Scott álnéven írta, emellett újságíróként, rockénekesként, könyvkiadóként, antikváriusként és a szlovákiai magyar Pátria Rádió munkatársaként is tevékenykedett. A szakmai hírnevet a Non nobis Domine című történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök című regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk című történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza.

Augusztus 3. (szerda): Kautzky Armand, színművész

Kautzky Armand (1964-) Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész. Az úriember, akinek a hangját mindenki ismeri. Több magyar rádiócsatorna hangja is volt az elmúlt évtizedekben, pl. Sláger Rádió, Juventus Rádió, Retro Rádió, Danubius Rádió. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után majdnem 20 évig a Madách Színház tagja volt, majd rövid szabadúszás után 2012-2017 között az Újszínház színésze volt, 2017-től ismét szabadúszó művész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem színpadi beszéd tanára. Az egyik legfoglalkoztatottabb magyar szinkronszínész, a James Bondot alakító Pierce Brosnan is az ő hangján szólal meg. Nyarainak nagy részét balatongyöröki, becehegyi házában tölti. 2022-ben Színház a függöny mögött címmel a színházi háttérmunkásokkal beszélgetett, és készített podcasteket.

Szeptember 2. (péntek): Somogyi Győző, grafikus 

Somogyi Győző (1942-) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiváló művész. A magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1960-ban a Kossuth Nyomdában kezdett el dolgozni, itt tanulta meg a sokszorosító grafikai eljárásokat is. Érdeklődése a papi hivatás felé fordult, 1967-ben szentelték pappá. 1968-ban doktorált egyháztörténetből. 1968-1975 között munkáspapként tevékenykedett. 1973 óta rendez grafikai kiállításokat, és ettől az évtől kezdve a Művészeti Alap és a Magyar Képzőművészeti Szövetség tagja. 1975-ben kilépett az egyházi rendből és szabadfoglalkozású képzőművész lett. 1980 óta elsősorban fest. Művészetének témáit a természetből, a mindennapi életből, a bibliából és a hadtörténelmi eseményekből meríti. 1985 óta Salföldön gazdálkodó. 1979-ben másokkal közösen megalapította a Káli-medence Környezetvédelmi Társaságot, amelynek közel 300 tagja van, több könyvet is kiadtak, faluszemináriumokat, népfőiskolákat, kiállításokat szerveznek. „Pontosan az a célunk, hogy a régi épületeket megmentsük, a felújításban segítsünk, no meg környezet- és természetvédelem.” (Somogyi Győző) A falusi életforma megőrzését preferálja: élhető falvak kellenek és nem nyaralófaluk.  A Káli Híradó nevű kézzel írt és illusztrált helyi folyóirat szerkesztője.

Szeptember 28. (szerda): Cséby Géza, irodalomtörténész, költő

Cséby Géza (1947-) író, költő, műfordító, irodalomtörténész, művelődéskutató, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja Keszthelyen. Közel 30 évig, 1979-től 2008-ig volt a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház igazgatója. 1993 és 2018 között a Hévíz művészeti és művelődési folyóirat olvasószerkesztője, 2003-tól 2010-ig a Magyar Jövő, 2007-től a Pannon Tükör folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Doktori értekezését „Gróf Festetics György helye a magyar művelődéstörténetben” címmel, a Szegedi Tudományegyetemen védte meg. Versei hazai és külföldi folyóiratokban jelennek meg. Több mint kétszáz, elsősorban XX. és XXI. századi lengyel szerzőt fordított. Öt lengyel műfordításkötete látott napvilágot. Mintegy 300 tanulmány, publicisztikai cikk szerzője, több kötet szerkesztője. Tanulmányai elsősorban a felvilágosodás és a reformkor irodalmához, művelődéstörténetéhez kapcsolódnak. Több évtizedes, személyes barátságot ápolt Takáts Gyula költővel, akinek balatongyöröki pincéjében is sokszor összejöttek. Tagja a Magyar Írószövetségnek, valamint számtalan irodalmi társaságnak. 

Kultúra Pajta

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!