Balatonbarát kert / Projektindító Meetup Paloznak

VEB2023 pályázati együttműködés Szent József közösségi ház - Palóznak
VEB2023 pályázati együttműködés Szent József közösségi ház - Palóznak

A kertünk összefügg a Balatonnal. Nem minden kert van közvetlenül a vízparton, de a Balaton környéki kertek összeköttetésben vannak a tó vízrendszerével és élővilágával. Ami a kertünkben történik, az a tájra, a tájban található vizekre és és azon keresztül a tó élő rendszerére is hatással van.

A kertünk összefügg a Balatonnal. Nem minden kert van közvetlenül a vízparton, de a Balaton környéki kertek összeköttetésben vannak a tó vízrendszerével és élővilágával. Ami a kertünkben történik, az a tájra, a tájban található vizekre és és azon keresztül a tó élő rendszerére is hatással van.

Fontos-e hogy a kertem hogyan hat a tájra? Mit tehetünk a saját kertünkben a tópart beépítésének a következményei ellen? Mit szeretnék a kertemtől megkapni, mit akarok tenni érte? Akkor szép egy kert, ha látszik, hogy sokat foglalkoznak vele? Milyen kertekre lesz szükség most, hogy itt a klímaváltozás? Lehet-e rendszeres fűnyírás, gyomlálás, öntözés nélkül szép kertet fenntartani?

Mitől balatonbarát egy kert? Mit jelent, hogy természetvédelmi szempontú kertfenntartás? Mit ültessünk és mit ne ültessünk a balatoni kertekbe, szőlőkbe, veteményeskbe? Mit tegyünk, ha van szőlőterületünk, de nem akarunk szőlészkedni? Ha virágos területet szeretnénk, de nem akarjuk folyamatosan gondozni? Ha természetes, kis léptékben művelhető veteményest szeretnénk?

A Balatonbarát kert projekt új szempontokat szeretne adni a balatoni kertek és zöldterületek ültetéséhez, építéséhez, gondozásához, amiket figyelembe véve mindannyian tehetünk a tó és a környék szépségének megóvásáért - és fontos szabályokat, amiket minden kertben be kellene tartani, hogy ne veszélyeztessük a Balaton vizeit és élővilágát.

A június 2-i eseményen a Balatonbarát kert projektet indítjuk útjára a téma szakértőinek segítségével. A meetup során a Balatonbarát kert témáihoz kapcsolódva egy-egy előadó fejti ki részletesebben a dilemmákat, zöldséges és gyümölcsöskert, szőlőterület és díszkert kialakítás és fenntartásssal kapcsolatban.

A Meetup kísérő eseményeként a paloznaki Szent József Ház mögötti parkban közös ültetést szervezünk, ahol szakértőkkel lehet beszélgetni munka közben a Balatonbarát virágos és díszkertek működéséről.

15:00-16:30 RÖVID ELŐADÁSOK

DR. ZLINSZKY ANDRÁS, ÖKOLÓGUS, 

A kerted összefügg a Balatonnal

Miről szól a Balaton Balatonbarát kert kezdeményezés?

DR. CSERVENKA JUDIT, ÖKOLÓGUS, A BFNP MUNKATÁRSA

Szépséges szörnyetegek, azaz a térségi specifikus invazív fajok

Milyen invazív fajok veszélyeztetik a régió ökoszisztémáját?

DR. BÓDIS JUDIT, BOTANIKUS

Engedjük be az őshonos fajokat a kertjeinkbe! 

Miért jó ha reprodukáljuk kertünkben a környékbeli természetes ökoszisztémát? 

DR. MAG ZSUZSA

Ellenálló erdőkerteket a nyaralókba is? 

Néhány gyakorlati szempont a kivitelezéshez.

17:00-18:00 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS: „SZAKMAI SZEREPLŐK SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTÚ KERTTERVEZÉSBEN”

A Balatonbarát szempontrendszer gyakorlatba ültetését  járjuk körül érintett helyi szereplőkkel. Ökológus, tájépítész tervező, települési döntéshozó, termesztő és növénykereskedő szakemberekkel beszélgetünk a megvalósítás lehetőségeiről, kihívásairól.  

Résztvevők:

● Zlinszky András, ökológus, moderátor

● Bartus Sándor, őstermelő, Tihanyi Levendulapalánta

● Czeglédy Ákos, polgármester, Paloznak

● Csizmazia György, ügyvezető, Sylvestris Kertcentrum

● Szalai Marietta, tájépítész, permakultúra tervező, Eső után

19:00-20:30 BORKÓSTOLÓVAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁS

Magasművelésű szőlő ültetvények nyújtotta lehetőségek a változó éghajlati körülmények között

A klímaváltozás okozta melegebb és szárazabb vegetációs időszakokhoz való adaptációt szolgálhatják az olyan kis és közepes méretű szőlőültetvények, melyek magas, lugasos kialakításukkal árnyékolják a legkritikusabb nyári időszakban a talajt és így segítik a talajnedvesség megőrzését. Az Észak-olaszországi borvidéken, Valpolicellában, pergola ültetvényeken termelnek így hagyományosan szőlőt míg hazánkban a lugasokon és egyesfüggöny ültetvényeken, ezen megoldások alkalmazásának lehetőségeiről fogunk beszélgetni a Balatoni régióra fókuszálva.

A beszélgetést követően pedig borkóstoló dr. Kovács Barnabással olyan balatoni és régiós családi mintagazdaságokból származó bio, biodinamikus és natúr borokból. Ezek a borok minőségi kompromisszum nélkül, alternatívát mutatva képviselik a fenntarthatóság felé tett lépését az ágazatnak.

A Balatonbarát kert projekt a szabadonbalaton ötlete alapján, a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A Balatorium, ökológiai kulturális programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és PAD Alapítvány közös kezdeményezésére jött létre.

A projekt együttműködő partnere a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatósága.

A Balatorium a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa  (VEB 2023) program egyik kiemelt projektje. Kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt ami a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.

Balaton Balatorium Balatonbarát kert

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!