Balatorium Menü
A Balatorium Menü egy ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozat a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét kertetein belül.
Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. A kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait és finomak is!
HELYSZÍNEK ÉS VÁLASZTÉK
(A helyszínek mellett jelölt időpontok a menü hozzáférhetőségét jelölik, nem a vendéglátók nyitva tartását)
- KISTÜCSÖK ÉTTEREM – BALATONSZEMES
Kovászos kenyér, barna vaj / Zöldségtatár / Alga-hínár saláta / Rák, vizitorma, nektarin / Kagyló, fejtett bab, petrezselyem, fokhagyma / Menyhal, paprika, paradicsom (,,petyek’’) / Szarvas gerinc, szeder, nudli / Vizigesztenye, zöldalma, kókusz, rizs / Szilva, csokoládé, karamell
- THE RUSTY COFFEE BOX KÁVÉZÓ – BALATONAKARATTYA - (9 és 12 óra között)
Algahabos kávé / Hinaras keksz / Algaszörp
- ZOMÁNC BISZTRÓCSKA – VÁSZOLY - (11 és 14 óra között)
Balatonbarát kert kóstoló / Balatonbarát kert aperitif / Szőlőlevélbe csomagolt kukoricapép / Élőhely kockák: Balatonbarát kert - Gyepszőnyeg - Térkő kóstoló
- KÁNYA ZOLI HALSÜTŐJE – BALATONSZEPEZD - (11:30 és 14:30 között)
Bojli-toros / Algaszörp
- KAKTUSZ BÜFÉ – CSOPAK - (12 és 15 óra között)
Algaszirupos jégkása hínár szórással / Fáslegelőszirup jégkása fáslegelő keverékkel /
- CONSTANS RANDOM CAFÉ – BALATONALMÁDI - (9 és 12 óra között)
Sulyom párlat, sulyom “osztrigával” / Hinaras keksz / Algaszörp
- LÁNGOS WORLD – BALATONMÁRIAFÜRDŐ - (11 és 15 óra között)
Partvédőmű lángos, békalencse pesztóval
- BEACH BÜFÉ – ÖRVÉNYES - (11 és 14:30 óra között)
Iszapos üledéklángos - vízfelszín habbal és süllőhínárral
- BÁNYA KERT – SALFÖLD
szabadonbalaton bár (18 és 22 óra között) / Hódi Csilla (Funga): Alchimia Lacus Pelso workshop (15 és 18 óra között) és Balaton Hangjai – Lemezbemutató koncert
A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet, hínaras és egyéb vizinövényes iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojli falatokat, algás Balaton italt és kávét vagy jégkását, de fáslegelő ital is lesz majd a tányérokon és poharakban. A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.
A BALATORIUM program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa megbízásából a PAD Alapítvány szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg. További partnerek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja, Magyar Képzőművészeti Egyetem.