Veszprémi Régizenei Napok és Chaconne Fesztivál

VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza
VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza

Két veszprémi zenei fesztivál mutatkozik be ezen az estén: az idén nyolc éves Veszprémi Régizenei Napok és egy még meg sem született nagyszabású rendezvény, mely 2023 októberében kerül majd bemutatásra az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém kínálatában. Ennek ellenére ma, a Magyar Zene Háza közönsége elsőként láthat egy legalább 4D "ultrahang" képet róla, a neve már megvan: Chaconne Fesztivál.

Veszprémi Régizenei Napok 

"Gentili Spirti" –  Francesco Landini és az olasz trecento

Előadják:

Tasto Solo - Guillermo Pérez (Spanyolország)

Buxtehude: Membra Jesu Nostri

Előadják: 

Kalafszky Adriána – szoprán, Acsai Zita – szoprán, Megyesi Zoltán – tenor,

Budapest Bach Consort (művészeti vezető: Szokos Augustin) és az Orlando Énekegyüttes (művészeti vezető: Vikman Pál)

Vezényel: Vikman Pál 

A szokásosnál talán intimebb, személyesebb, meghittebb, közvetlenebb hangulatú fesztivál, gyönyörű természeti és történelmi környezetben, középpontjában a romantika előtti korszakok, sajátos hangszereket és előadói gyakorlatot igénylő, zenéjének bemutatásával. Hagyományosan, július utolsó hetében, a veszprémvölgyi görög apácák kolostorának romjain épült barokk jezsuita templomban kerül megrendezésre. Különleges zenei csemegét ígér a világhírű spanyol Tasto Solo együttes Landini műsora, olyan ritka hangszerek kíséretével, mint az organetto vagy a középkori hegedű. 

A Veszprémi Régizenei Napok házigazdája, az Orlando Énekegyüttes, a Budapest Bach Consort és énekes szólisták közös produkciójában D. Buxtehude Membra Jesu Nostri című megrendítő erejű kantáta ciklusával folytatódik a program.

Chaconne Fesztivál – "A zene ezer árnyalata"

Bach: d-moll Partita – Philip Zuckerman (Svédország)

Chaconne improvizáció – Rozsnyói Péter (zongora)

Chaconne inspirálta jazz – Premecz Mátyás Quintet

Az este további részében chaconne-forma inspirálta zenei kapcsolatok kapnak teret, közöttük a legemblematikusabb chaconne, Bach örökérvényű d-moll Partitájának utolsó, lélegzetelállító tétele, a balatoni kötődésű fiatal svéd hegedűművész, Philip Zuckerman előadásában.

A Chaconne zenei formája az állandóság és a változás kettősségét megjelenítve vetül a zenén kívüli területekre, a társművészetekre is, melyek egymásra hatását, új művek keletkezését, és az improvizáció erejét is megjeleníti majd ez a fesztivál. Ezekből az új inspirációkból kínál ízelítőt a veszprémi születésű Rozsnyói Péter zongora improvizációja és a Hammond orgonista Premecz Mátyás új Quintet formációja.

A Magyar Zene Háza "Város a Házban" sorozatának ősszel Veszprém a vendége. E programsorozaton keresztül szeretnénk bemutatni a város sokszínű és intenzív zenei életét, zenei hagyományait, és egyúttal ízelítőt nyújtani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hangulatából.

Zene Városkapu Veszprémi Régizenei Napok Város a Házban Veszprém a Házban Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!