Betlehemnek szép határán - A téli ünnepkör népszokásai

VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum
VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum

Néprajzi kiállításunk célja, hogy bemutassa a Marcali környéki téli népszokásokat, és egyúttal ráirányítsa a figyelmet a hagyományok közösségi erejére, megőrzésük fontosságára.

A Marcali Múzeum a magyar nyelvterület egyik legnagyobb bábtáncoltató betlehemes vidékén helyezkedik el, ahol ez a hagyomány ma is elevenen él, s amelynek működtetésében a felnőtt lakosság is aktívan szerepet vállal.

Kiállításuk fókuszába a nagyméretű és igazán fajsúlyos bábtáncoltató betlehemeket, valamint az azokról készült műtárgymásolatokat állították. A kiállításban elhelyezett régi és új tárgyak egyidejű bemutatásával kiváló összehasonlítási, értelmezési lehetőséget nyújtanak látogatóiknak e műtárgyak történetiségéről, használatuk funkcionális és esztétikai kérdéseiről. Ezeket segítendő archív film- és fényképfelvételekkel gazdagították tárlatukat. A kiállítás központi témáját a bábtáncoltató betlehemezés szokása jelenti, azonban megjelennek a tárlatban Marcali és környéke téli ünnepkörhöz fűződő további népszokásai is. Így a Luca-napi kotyulás, a szentcsaládjárás, a regölés, az „aprószentekelés”, a háromkirályjárás.

A kiállítást megnyitja: Vidák Tünde, etnográfus

Közreműködik: a Vörsi Bábtáncoltató Betlehemes Csoport

Veszprém Ünnepi ragyogás bábtáncoltató marcali múzeum

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!