Custos Consort - Lipcsétől Versailles-ig

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A "Lipcsétől Versailles-ig" című hangverseny repertoárjából került felvételre a Custos Consort régizene együttes azonos néven kiadott CD lemeze, amelyen a barokk kori Németország és Franciaország lenyűgöző zenei öröksége szólal meg.

Két hatalom

A barokk Európa térképét markánsan kirajzolt határok szabdalták. Ebből következően a politikai és katonai rivalizálása mellett a nyelvi és kulturális, valamint retorikai különbözőségekből fakadóan jól hallható és látható különbözőségek figyelhetőek a művészetekben. A határokra sok esetben a művészek, mint összekötő kapocsra és lehetőségek tárházára is tekintettek. Ezért fellelhetőek a művekben más országok kulturális lenyomatai. Úgy, mint a felcsendülő Telemann és Leclair triószonátában a vitathatatlan itáliai hatás. 

Versailles királyi udvara

XIV. Lajos, a Napkirály Versailles-i királyi udvara a művészet és zene fellegvára. Ebből a szinte kimeríthetetlen forrásból mutatja be a Custos Consort régizene együttes az előbb említett J. M. Leclair szonátáját három hangszerre, valamint máig is az egyik leghíresebb udvari zeneszerzőnek, Marin Marais-nak d-moll triószonátáját, melyet a szerző – mint egy operát – egy grandiózus chaconne-nal zár le.

Németország zenéje: Bach és Telemann

Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann kétségtelenül a német barokk zene legismertebb alakjai közé tartoznak. Maguk korában a XVII-XVIII. századfordulón Telemann volt az igazán elismert zeneszerző sztár. Jó üzleti érzékkel kottakiadót üzemeltetett, zeneigazgató volt, emellett szoros barátság fűzte Johann Sebastian Bach-hoz, kinek legígéretesebb fiának, Carl Philip Emanuel Bachnak is keresztapja. Mára már tudjuk, hogy e két zeneszerző géniuszt nem érdemes összehasonlítani, mert míg Telemann igazi barokk zeneszerző volt, Bach viszont egy korszakot beteljesítő, korszakot befejező mester. Már biztosan állíthatjuk, hogy nem állja meg a helyét a korabeli lipcsei városi vezetés mondata, miszerint kénytelenek voltak „beérni” Johann Sebastian Bach-hal.

A Custos Consort régizene együttes „Lipcsétől Versailles-ig” c. hanghordozója a hangversenyt követően megvásárolható a helyszínen, ahol a művészek dedikálják is a kiadványokat.

Custos Consort Régizene Együttes

Alakulásának pillanatától az úgynevezett régizene hiteles korhű, de napjaink igényeit is kielégítő előadására törekszik.

Változatos hangszer összeállítású hangversenyeiken az egészen kis kamara produkcióktól a kamarazenekari felállásig hallhatja a közönség. A sokszor elfeledettnek tűnő hangszerek, mint pl. a viola da gamba, blockflöte, lantok, vagy akár a középkori hárfa és az ütőhangszerek teszik előadásaikat színes egésszé.

A Custos Consort régizene együttes repertoárja a korai reneszánsztól végighaladva a barokk koron a klasszika baritonra és kamarazenekarra írt műveiig tart. Programjaikban prioritást élveznek a viola da gamba családra komponált repertoár, a francia érett barokk kompozícióinak, valamint a középkor egyházi és világi zenéinek felkutatása, bemutatása.

2009-ben elnyerte a kőszegi Kamarazenekari Fesztivál kiemelt Nagydíját. 

Tagjai számos rangos hazai és nemzetközi együttes állandó vendégei.
CD-felvételt készítettek a Hungarotonnal és más lemezkiadókkal.
Több méltató kritika jelent meg hangversenyeikről és CD felvételeikről.

Custos Consort régizene együttes

Márkus-Zalatnay Fruzsina - barokk fuvola

Szászvárosi Sándor - viola da gamba

Ölveti Mátyás - viola da gamba

Tegyei Zoltán – csembaló

Jegyár: 1000 Ft

Műsor

J. S. Bach: G-dúr triószonáta BWV1038

M. Marais: d-moll passacaille

G. Ph. Telemann: h-moll triószonáta TWV 42:h4

M. Marais: d-moll szvit

J. M. Leclair: D-dúr triószonáta Op.2, No. 8.

A Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál során vásárolt belépőjegyekből származó bevételnek megfelelő összeget a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménnyel együttműködésben teljes egészében arra fordítjuk, hogy a veszprémi és környékbeli hátrányos helyzetű/rászoruló családok ingyen belépőkhöz jussanak a Téli Gyárkert jég-és hófánk pályájára.  

A belépőjegyek mellett lehetőség lesz adományjegyek vásárlására is – online elővételben és a helyszínen egyaránt.

Zene Koncert klasszikus Ünnepi ragyogás Fructus Labiorum

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!