Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi kiállítás

VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum
VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum

Ki az a magyar festőművész, aki minden idegszálával és rezdülésével a Balatonra koncentrált, aki a tóval és a tájjal különleges szimbiózisban élt, akit már életében a Balaton festőjeként tartottak számon? Nem kérdés, Egry József az.

Az idei évben minden szem Európa Kulturális Fővárosára, Veszprémre és a tőle karnyújtásnyira fekvő természeti kincsre, a Balatonra szegeződik. 2023 ugyanakkor a tó partján megtelepedő művész születésének 140. évfordulója is, melynek alkalmából három termet megtöltő időszaki kiállításon mutatjuk be Egry József képeit, szimbolikusan 140 darab alkotást.

Azonban nem klasszikus életmű-tárlatról van szó. A festő két világháború között készült, érett műveit állítjuk ki. Fókuszban most is a balatoni képek állnak, de ez alkalommal melléjük kerülnek az Olaszországban tett két tanulmányút során, a tengerparton készült alkotások is. Erre korábban nem volt példa.

Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött alkotás. A tárlat törzsanyagát számos budapesti és vidéki múzeum gyűjteményében, elsősorban raktárakban őrzött művek adják.

A Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállításához Veszprém másik jelentős művészeti intézménye, a Művészetek Háza is kamaratárlattal kapcsolódik, ahol Egry József korai alkotásai tekinthetők meg.

Tudj meg többet Egry Józsefről!

A kiállítás megnyitóján készült fotógalériánk:

kiállítás képzőművészet tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!