Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi kiállításmegnyitó

VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum
VEB2023 pályázati együttműködés Laczkó Dezső Múzeum

Ki az a magyar festőművész, aki minden idegszálával és rezdülésével a Balatonra koncentrált, aki a tóval és a tájjal különleges szimbiózisban élt, akit már életében a Balaton festőjeként tartottak számon? Nem kérdés, Egry József az.

Az idei évben minden szem Európa Kulturális Fővárosára, Veszprémre és a tőle karnyújtásnyira fekvő természeti kincsre, a Balatonra szegeződik. 2023 ugyanakkor a tó partján megtelepedő művész születésének 140. évfordulója is, melynek alkalmából három termet megtöltő időszaki kiállításon mutatjuk be Egry József képeit, szimbolikusan 140 darab alkotást.

Azonban nem klasszikus életmű-tárlatról van szó. A festő két világháború között készült, érett műveit állítjuk ki. Fókuszban most is a balatoni képek állnak, de ez alkalommal melléjük kerülnek az Olaszországban tett két tanulmányút során, a tengerparton készült alkotások is. Erre korábban nem volt példa.

Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött alkotás. A tárlat törzsanyagát számos budapesti és vidéki múzeum gyűjteményében, elsősorban raktárakban őrzött művek adják.

A Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállításához Veszprém másik jelentős művészeti intézménye, a Művészetek Háza is kamaratárlattal kapcsolódik, ahol Egry József korai alkotásai tekinthetők meg.

Tudj meg többet Egry Józsefről!

kiállítás képzőművészet TÜKÖRKÉP Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!