VEB2023 - Konferencia

VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza
VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program: A kultúra, mint a város- és régió rezilienciájának kulcsa

A budapesti Magyar Zene Házában kerül megrendezésre az a kulturális-gazdasági vonatkozású konferencia, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program kapcsán kerül bemutatásra, hogy mit jelenthet adott városnak, régiónak és az országnak az EKF cím elnyerése, hogyan válhat a program a város- és régiófejlesztés, valamint a társadalmi reziliencia eszközévé. 

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A kulturális év egyedülálló lehetőség, mely által a régiót európai láthatóságú, kulturális-kreatív térséggé kívánjuk erősíteni, Veszprém központtal.

A konferencián az alábbi kérdésekre keressük a választ a meghívott beszélgetőpartnereink segítségével:

Hogyan kapcsolódhat egymáshoz a kultúra és az innováció? Milyen kihívásokkal kell megküzdeni egy európai szintű, sikeres kulturális innováció megvalósításához? Hogyan lehet az Európa Kulturális Fővárosa cím a kreatív-ipari térséggé válás katalizátora? Milyen hosszútávú hatásai lehetnek a programnak a címviselés évét követően a kulturális kínálaton túl, a gazdaság és a turizmus fejlődésére? A jelenlegi kihívásokkal teli időszakban milyen szerepe lehet a kultúrának egy társadalom ellenállóképességének erősítésében?

A város és a régió életét felpezsdítő VEB2023 EKF programokat és projekteket - a műfaji csoportosításon túl - klaszterekbe soroltuk, melyek az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe. A konferencia délutáni blokkjában ez a 9 klaszter kerül bemutatásra. 

Gyere el és ismerd meg Európa 2023-as Kulturális Fővárosát és a címben rejlő hosszútávú lehetőségeket!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Program:

10:00 Regisztráció, érkezés

10:25 Köszöntő - Előadó: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere

10:35 A kultúra és az innováció kapcsolata a 21. században - Előadó: Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár

10:50 Milyen kihívásokkal kell megküzdeni egy sikeres kulturális innováció megvalósításához? - kerekasztal-beszélgetés - Résztvevők: Baán László, Szépművészeti Múzeum főigazgató, Batta András, Magyar Zene Háza ügyvezető, Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos, MÜPA vezérigazgató, Kenyeres Kinga, Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgató, Kőrösi Orsolya, Robert Capa Központ ügyvezető igazgató; az Európa Kulturális Fővárosa Monitoring Testületének a Magyar Kormány által delegált tag, Prőhle Gergely, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézet igazgató 

11:50 Kávészünet

12:15 Az Európa Kulturális Fővárosa cím, mint egy új kreatív-ipari régió katalizátora - Előadó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

12:30 Ötlettől a megvalósításig - avagy, hogyan formálódik egy város és egy régió jelene és jövője az Európa Kulturális Fővárosa program hatására - kerekasztal-beszélgetés - Résztvevők: Campanari-Talabér Márta, Várpalota Város polgármestere, Fejérdy Tamás, az Európa Kulturális Fővárosa Monitoring Testületének a Magyar Kormány által delegált tagja, Markovits Alíz, VEB2023 Zrt. vezérigazgató, Mike Friderika, VEB2023 EKF programfejlesztési igazgató, Miszlivetz Ferenc, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgató, Szalay Tamás, Pécs 2010 EKF program kulturális igazgató

13:30 Ebédszünet

14:30 A VEB2023 EKF klasztereink bemutatása pechakucha formátumban

15:15 Bepillantás a kulisszák mögé - minden, amit a VEB2023 EKF programról tudni kell sajtó háttérbeszélgetés

16:00 Zárszó - Markovits Alíz, VEB2023 Zrt. vezérigazgató

A Magyar Zene Háza "Város a Házban" sorozatának ősszel Veszprém a vendége. E programsorozaton keresztül szeretnénk bemutatni a város sokszínű és intenzív zenei életét, zenei hagyományait, és egyúttal ízelítőt nyújtani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hangulatából.

Zene Városkapu konferencia Város a Házban Veszprém a Házban Zene/Város

Jegy info

Jegyvásárlási infó: Regisztrációhoz kötött

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 24 perc 54 másodperc
van hátra a megnyitóig!