Emlékgép - helytörténeti kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló Emlékgép című helytörténeti kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum elmúlt 150 évet felölelő gyűjtőmunkáján alapszik, melynek köszönhetően Veszprém gazdag történeti és művészeti múltjának emlékeiből most először egy átfogó, a város teljes történetét bemutató kiállítás jöhetett létre.

Az Emlékgép című kiállítás Veszprém városának tárgyait és történeteit rendezi az idő mentén. Beszélünk majd régészeti, a leleteken keresztül történeti időről, valamint a város valódi emlékezetéről, közösségi idejéről, egyének, hősök példáin keresztül a személyes időről.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt február 29-én 16:00-kor. A megnyitót követően lehetőség lesz tárlatvezetés keretében megtekinteni a kiállítást, 17:30-18:00 között.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Az ünnepélyes megnyitót követően a kiállítást február 29-én ingyenesen, a Laczkó Dezső Múzeum hosszabbított nyitvatartásának köszönhetően 18-19:00 között, majd március 1-től belépőjegy ellenében kedd-vasárnap, 10:00 és 18:00 között fedezhetik fel a látogatók.

De mi is az az “EMLÉKGÉP”? Az „EMLÉKGÉP” szó Várady Zsolt programozónak, az egykori (szépemlékű, „múzeumi darabbá” lett) iWiW közösségi portál létrehozójának találmánya volt. 

„Az emlékek között kapcsolódási pontokat kereshetünk, ezek hálózata felrajzolható. A kapcsolódási pont például, hogy ugyanakkor vagy ugyanott, vagy pont ezért, illetve pont emiatt történt. Az emlékek pl. időben, térben, az emlék típusában, a beírók közös emlékei által kapcsolódhatnak egymáshoz. Ezen kívül még egy speciális módon is. Ha olvasunk egy emléket, akkor saját emlék is eszünkbe juthat: Erről az jut eszembe, hogy... Az adott emlék oldaláról leírt emlék az előző emlékhez kapcsolódik, tovább bővítve az emlékek között fennálló kapcsolati hálózatot [...] az, hogy emlékezünk-e egy korábbi eseményre, legalább annyira függ a jelen történéseitől, mint a múlt eseményeitől. Cél, egy olyan rendszer létrehozása, amely elősegíti azt, hogy a múlt eseményeire visszaemlékezzünk és ezt megosszuk másokkal. Ez az emlékgép.”

A Laczkó Dezső Múzeum célja , hogy a kiállított tárgyak összekapcsoljanak, egymást kölcsönösen kiegészítsék, történetiségük miatt láncolatot alkossanak. 

A kiállítást ajánljuk azok számára, akik megélték a város történelmét, azoknak, akiket egy egy kiállított tárgy látványa nosztalgikus érzésekkel tölt el, és azoknak, akiket felmenőik meséi a “régi időkről” hajtanak Veszprém megismerése felé.

Veszprém kiállítás Helytörténet laczkó dezső múzeum

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!