Fazekas Gyermekkar / MusiColours / 05.28.

VEB2023 szervezés ActiCity
VEB2023 szervezés ActiCity

Hallgass meg egy olasz szimfonikus nagyzenekart, a következő színpadon egy svájci quartetet, majd tovább ballagva a veszprémi fúvósokat vagy egy kisvárdai rockzenekart! Legyél ott, amikor felfedezik a jövő komoly- és könnyűzenei sztárjait!

A miskolci Fazekas Gyermekkar 1963-ban kezdte meg munkáját az akkor megnyíló ének-zene tagozatos Fazekas Utcai Általános Iskolában. Tagjai az iskola felsőtagozatos tanulói.

A gyermekkar repertoárja a gregoriántól a kortárs szerzők kompozícióinak előadásáig terjed.

Az elmúlt 60 évben számos hazai és nemzetközi versenyen szerzett a kórus kimagasló eredményeket Reményi János Liszt-díjas karnagy és Halmainé Ujvári Mária művészeti irányításával. (Budapest, Debrecen, Várna, Arezzo, Tolosa, Neerpelt, Llangollen, Cantonigros, Celje, Grado, Olomouc, és a kórusolimpiák: Linz, Bréma, Graz).

A Fazekas Gyermekkar 2007-ben Japánba kapott meghívást, ahol egy nemzetközi ifjúsági kórusfesztiválon képviselte Magyarországot.

Gyermekoperák előadásai is színesítették a kórus repertoárját:  

Szőnyi Erzsébet: A didergő király  

Szőnyi Erzsébet: Az aranyszárnyú méhecske  

Siklósi Kristóf: A hatpróbás vőlegény – ősbemutatója.

A kórus karnagya 2008 óta Balásné Molnár Ildikó, akinek 2002-ben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Reményi Ede zenei díjat adományozta, majd 2012-ben Artisjus Díjat kapott a kortárs zene oktatásában és művelésében végzett kiemelkedő munkájáért. Irányítása alatt a Fazekas Gyermekkar Krakkóban, Ohridban és Riminiben is méltón képviselte a magyar kóruskultúra méltán elismert nívós színvonalát. 

A Fazekas Gyermekkar – az előző évtizedek folyamatosan kimagasló szakmai munkájáért - 2011-ben elnyerte Miskolc város kulturális elismerését, a Múzsa Díjat.

A pandémia nehéz időszaka után most először lép nemzetközi rendezvényen közönség elé az újjászervezett Fazekas Gyermekkar.

Zene Koncert családbarát Zene/Város MusiColours Festival

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!