Forte Társulat: Az idő marasztalása / Gizella Napok 2024

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Veszprém legnagyobb összművészeti fesztiválja minden év májusában ingyenes zenei, képzőművészeti, színházi, irodalmi és családi programok színes kavalkádjával tölti meg a várnegyed és a belváros utcáit.

Forte Társulat – Szkéné Színház ­– Kultháló:

AZ IDŐ MARASZTALÁSA

Bodosi György művei alapján

Tájképek egy falusi írótól

RENDEZTE: Horváth Csaba

ZENE: Dresch Mihály

Horváth Csaba és Földeáki Nóra több mint egy éven át kutatta dr. Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát a Balaton-felvidéki Pécselyen. A falu és a szomszédos települések körorvosaként hosszú évtizedekig szolgált polihisztor szerzői munkássága sem a saját közegében, sem szélesebb irodalmi körökben nem közismert, pedig indulását Illyés Gyula és Weöres Sándor is támogatta. Fő hivatásának szentelte az életét, s miközben járta a térség falvait, mindent megfigyelt. A falusi ember karakterét, sorsát, életformáját és problémáit, a természeti jelenségeket, állatokat, növényeket, az idők változását és az univerzum tanításait. 

Az idő marasztalása ennek a lenyomata. Életképek, történetek, karakterek egy falu életéből, költőiség és fizikalitás Dresch Mihály lélekemelő zenéjével, amiből egy saját törvények szerint működő ismerős világ áll össze. Bodosi György életműve a lokálisból merít és az egyetemes felé tart. Ezért is érdemes arra, hogy kiemeljük az ismeretlenség ködéből és közkinccsé tegyük.

Szereplők: Földeáki Nóra, Hevesi Fanni, Kondákor Ajsa Panka, Bari István, Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Pallag Márton, Widder Kristóf

Zene: Dresch Mihály

Zenészek: Dresch Mihály, Zimber Ferenc, Mohácsy Lőrinc Ágoston

Rendező: Horváth Csaba

Zene színház előadás hagyomány összművészet TeszVeszprém Közösségi programok Gizella Napok 2024

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!