Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó

VEB2023 partner produkció Szent Mihály Főszékesegyház
VEB2023 partner produkció Szent Mihály Főszékesegyház

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával 2023.09.28-10.01. között Katolikus Ifjúsági Kórustalálkozót szervez a Pueri Cantores jegyében.

A Pueri Cantores mozgalom története a XX. sz. elejére nyúlik vissza, amikor néhány egyetemista Pierre Martin és Paul Bertier vezetésével Párizsban egyesületet alapított fiúkórusok („Manecanterie”) részére „A Keresztfa kis énekesei” néven. E kórusok 1924 és 1931 között számos hangversenykörúton vettek részt, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Európában, hogy énekükkel a békét hirdessék világszerte, különös tekintettel az I. világháború tragikus következményeit viselő Európában.

A II. világháború után a kórusmozgalom nemzetközi méreteket öltött. 1944 novemberében a párizsi Szt. Euszták templomban hangversenyt rendeztek több, mint 300 „Kis Énekes” részvételével, melyen a gregorián énekek mellett Giovanni Pierluigi da Palestrina és Johann Sebastian Bach kórosművei is felcsendültek. E koncert jelentette a Pueri Cantores Nemzetközi Föderáció működésének kezdetét.

A Föderáció első kórustalálkozójára Párizsban került sor 1947-ben, melyen 90 kórus vett részt Franciaországból, Tuniszból, Belgiumból, Hollandiából, Kanadából és Svájcból. A találkozó után a Föderáció elnyerte a Francia Püspöki Kar jóváhagyását, mint „Egyházzenei Actio Catholica”. Különösen mély mondanivalója volt az 1953-as Kölni kórustalálkozónak, melyen főként francia és német kórusok vettek részt. Ez volt az első jele a II. világháború során két egymással hadban álló nép közötti keresztény megbékélésnek. A Pueri Cantores Föderáció fő célja a béke és a nemzetek közötti megbékélés hirdetése az énekszó nyelvén. A Föderáció kétévente tart nemzetközi kórustalálkozókat, melyek többek között Párizsban, Kölnben, Lourdes-ban, Londonban, Tokióban, Bécsben, Brüsszelben, Maastrichtban, Salamancában, Montreálban, Salzburgban, Barcelonában, Krakkóban, Stockholmban és Rómában kerültek megrendezésre.

A Nemzetközi Föderáció 47 tagországot számlál, több, mint 1000 kórussal. Védőszentje Savio Szent Domonkos.

Magyarország még nem tagja a Föderációnak, de kecskeméti, székesfehérvári és veszprémi kórusok az utóbbi évtizedben már több ízben is részt vettek a lengyelországi Rzeszówban, Krakkóban, ill. Lublinban megrendezett találkozókon.

2023-ban, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, a Veszprémi Főegyházmegye nyertes VEB2023 pályázatának köszönhetően nemzetközi kórustalálkozót hirdet a Pueri Cantores jegyében, annak reményében, hogy talán hazánknak is lehetősége nyílik egyszer csatlakozni a Föderációhoz.

A találkozó időpontja is beszédes: szeptember 28-tól október 1-ig tart, vagyis a Szent Mihály Főszékesegyház búcsújának vigíliájától a Zene Világnapjáig.

érsekség

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!