Irány a Mars! (február 13.)

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Tudtad, hogy a NASA jelenleg futó Mars 2020 programjában két jármű dolgozik a Mars felszínén, a Perseverance kutató rover és az Ingenuity helikopter és ezek egyes alkatrészeit itt, Veszprémben gyártották? A Maxon Motor Hungary Kft. világelső a precíziós villanymotorok gyártásában, emellett pedig az oktatás iránt is elkötelezett. Ennek köszönhetően motorjaik nem csak a Marson, hanem foglalkozásunkon is helyet kapnak.

A tevékenységek során a résztvevők 3-4 fős csapatokat alkotva tervezik meg az Ingenuity marskoptert. Ehhez olyan változatos tervezési eljárásokat használnak, mint a 3D szkennelés, mérés, műszaki rajz olvasás. 

A kopter alkatrészeit ezek után áramköri ismereteik segítségével építik össze. A rotor forgását természetesen Maxon motor biztosítja. Eközben az elektromotorok működési mechanizmusa is terítékre kerül. 

A foglalkozás második felében a tervezés után a Perseverance marsjáró szerelését, vezérlését valósítjuk meg. A főszerep itt a programozásé és a mikrovezérlőké. A logikus-algoritmikus gondolkodás elsajátítása elengedhetetlen az irányítás kivitelezéséhez. 

A foglalkozást a konstrukciók tesztelésével és versennyel zárjuk, ahol szintén a résztvevők szoros együttműködésére van szükség.

programozás robotika maxon mars

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!