JAZZprém: Uher Bálint Quartet és Sebestyén Patrik Sextet

VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza
VEB2023 szervezés Magyar Zene Háza

A veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolából sok kiváló zenész életútja indult, voltak köztük olyanok is, akik a klasszikus zenei képzés mellett, vagy azt követően a jazz világában találták meg önmagukat. Közülük mutatunk be két formációt, akik máris sikereket értek el a hazai jazzéletben.

Uher Bálint Quartet

Uher Bálint Quartet

A zenekar 2022-ben alakult a veszprémi születésű Uher-Győrfi Bálint szaxofonos kezdeményezéséből. Repertoárjuk saját szerzeményekből, újragondolt hagyományos jazz standardekből és ismert kortárs művészek kompozícióiból áll össze. A közel száz éves balladáktól kezdve az energikus bebop témákon keresztül a modern páratlan metrumú avantgárd szerzeményekig előadásukban a hangszeres improvizációé a főszerep. Céljuk a harmóniai és ritmikai határok feszegetése, különböző korszakok és stílusok formai követelményeinek megfelelve. A formáció tagjai több zenekarban koncertező zenészek, hazai jazz versenyek díjazottjai, magyarországi színpadokon kívül megfordultak Európa több országában. Uher-Győrfi Bálint és Egri János Jr. ebben az évben szerezték meg mesterdiplomájukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. A koncerten diplomaműsorukból is elhangzik pár szerzemény. 

Sebestyén Patrik Sextet

Sebestyén Patrik Sextet

Sebestyén Patrik klasszikus zenészként kezdte trombitaművész pályafutását különböző szimfonikus zenekarok tagjaként, és csak huszonévesen fordult a jazz felé. Egyre jelentősebbé váló jazz-zenei pályafutását igazolja, hogy 2019-ben elnyerte az Év Fiatal Jazz Zenésze Díjat. Saját zenekarai mellett több intézményben folytat pedagógusi munkát. A Sebestyén Patrik Sextet egy fiatal formáció, mely főként saját kompozíciókat játszik. Az egyedi stílusú darabok mellett mainstream és a klasszikus zenével vegyített jazz is szerepel a repertoáron. Hattagú formációjával 2021-ben jelentette meg debütáló lemezét Colors of Fortune címmel, melyen az amerikai jazz ’50-es, ’60-as évekbeli, klasszikus periódusából inspirálódott saját szerzemények, valamint két standard hallhatóak. A tagok a magyar jazz-színtér legfiatalabb és legfoglalkoztatottabb kiválóságai, akik külön-külön is számos versenyeredménnyel büszkélkedhetnek.

A Magyar Zene Háza "Város a Házban" sorozatának ősszel Veszprém a vendége. E programsorozaton keresztül szeretnénk bemutatni a város sokszínű és intenzív zenei életét, zenei hagyományait, és egyúttal ízelítőt nyújtani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hangulatából.

Zene Városkapu Uher Bálint Quartet Sebestyén Patrik Sextet Város a Házban Veszprém a Házban Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!