Katti Zoób Repertoár – Az ellentétek harmóniája retrospektív

VEB2023 pályázati együttműködés Thury-vár Rendezvényközpont
VEB2023 pályázati együttműködés Thury-vár Rendezvényközpont

A világhírű párizsi divatházakhoz hasonlóan Budapest divatszalonjai is ikonikus képviselői voltak a nagyvárosi divatkultúrának a 80-as évek végéig. A 90-es években felgyorsult a divat ritmusa, a tömeggyártás hatására eltűntek a korábban ikonikus kis divatműhelyek, köztük a budapesti divatszalonok is. Napjainkban a divat a kreatív ipar egyik legvonzóbb ága lett. A fast fashion korában és a hatalmas globális versenyben új szerepet kapott az haute couture, a divatművészet.

Magyarországon Zoób Kati budapesti divatműhelye az egyik utolsó képviselője a haute couture szalonkultúrának. A divatház olyan magyar divatipari érték, amely ismeri és használja a haute couture nemzetközi jelrendszerét és képviseli Magyarországot a high-fashion nemzetközi mezőnyében. Egyben a kortárs magyar divatművészet legjelentősebb értékmentő műhelye, amelynek missziója a couture kifinomult mesterségeinek és kézművesség életben tartása és aktualizálása. 

Ikonikus – Parizstól Londonon át Sanghai-ig érlelődött - kollekciói tisztelegnek múlt és jelen előtt, gyakran keltenek életre és összefűzik az antik vagy kortárs képzőművészeti elemeket. Legyen az Art Deco, népművészeti motívum, 18. századi bútorintarzia, reneszánsz kárpit, magyar koronázási palást vagy Lesznai Anna mesevilága. Ezáltal képesek megszólítani kortól, kultúrától, hovatartozástól függetlenül.

Kiss Szilárd, kurátor válogatása alapján a különböző évjáratú ruhák témánkénti, és nem kronológiai csoportosítása is a változás az állandóság együttesét mutatja meg; időtlen klasszikussá emelve a kiállított darabokat.

 

A Ház mottója: az ellentétek harmóniája, az organikus és geometrikus formák egysége, a változatosság gyönyörűsége.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként megnyílt kiállításon a Várpalotai Thury-vár lovagtermében több mint 70 öltözék látható.

Katti Zoób Divatház Várpalota Thury-vár

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!