Kisfaludy 250 Sümegen

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Kisfaludy 250 című programsorozatot szeptember 23-24-25-én rendezik meg Sümegen, a költő születésének évfordulóján. Így aki érdeklődik az irodalom, a színház, a könnyűzene, tánc, alkotóművészet és a közösségi programok iránt, annak érdemes ezekben a napokban Sümeg felé venni az irányt.

Péntek (szeptember 23.) 

Az első napon a Kisfaludy Emlékháznál tárlatvezetéssel (15-00-16:30) és Kisfaludy sétával (16:30-17:30) várják az érdeklődőket, majd a Püspöki Palotánál a Kattarzis Irodalmi Divatszalon lép fel Zoób Katival (18:00), utána pedig fényfestéssel (19:30) készülnek.

A Kisfaludy 250 konferencia is ezen a napon kerül megrendezésre, amely a közösség és szakemberek bevonásával valósul meg és fő célja a Kisfaludy-kultusz ápolása. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor (területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter és országgyűlési képviselő), védnöke pedig Kisfaludy László (helyettes államtitkár), a Kisfaludy család-leszármazottja. Az előadók között jelen lesz Dr. Török Petra (Petőfi Irodalmi Múzeum általános főigazgató helyettes), Nagy-Luttenberger István (történész), Németh István Péter (költő és irodalomtörténész), Praznovszky Mihály (irodalomtörténész és muzeológus), Nyáry Krisztián (kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész), Tóth G Péter (kurátor) és Oszkai Réka is (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgató).

Szombat (szeptember 24.)

A második napon több helyszínen változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Kisfaludy Emlékháznál regisztrációhoz kötött design gyermekfoglalkozásokkal készülnek a Design és Egészség Model Egyesület közreműködésével (10:00-14.00), majd a Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsora (13:30) várja nemcsak a gyerekeket. 15 órakor kezdődik a Fesztiválköszöntő, ahol fellép a Szegedy Róza Nőikar, majd a kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny kiállítós megnyitója következik. A délután folyamán Kisfaludy piknikkel készülnek, ahol Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése is megtekinthető lesz (16:00-17:00) „Vers-Kép” címmel.18 év, 6 költő, 1000 történet egy órányi előadásba sűrítve.

A Kisfaludy téren a zenéé lesz a főszerep, ahol Térzenével készül Sümeg Város Fúvószenekara (14:00), majd Örömtánccal vár az Evenita Egyesület (14:30).

A Palotakertbe látogatók megnézhetik a Pegazus Bábszínház Kukurikú című zenés bábjátékát (15:00), hagyományőrző bemutatót (16:00), a Kisfaludy Örömóda feldolgozását a Broadway Tánccsoport előadásában (16:45), a Bab társulat óriásbábos produkcióját (17:00) és a Darvastói Csibészek Színjátszókör és tánccsoport bemutatkozását a Félúton Ház Alapítvánnyal (18:00). A napot a Márkói Kamara Teátrum Vásárikomédiája zárja (18:30).

A Kisfaludy Művelődési Központban egy különleges előadásnak lehetünk részesei: az N. Horváth Erzsébet rendezésében megvalósuló „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarabot (19:00) tapolcai és sümegi amatőr színészek adják majd elő. A színdarab után lehetőség lesz beszélgetni is az alkotókkal (21:00).

Vasárnap (szeptember 25.)

A Kisfaludy Emlékháznál visszatérnek a szombaton már megismert design gyermekfoglalkozások (13:00-15:00), a Palotakertben pedig ismét a zenés-táncos programok kerülnek előtérbe. Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása (14.00), Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték (15:00), TeatRum Trapptop gólyalábas attrakciója óriásbábokkal (16:00), majd a Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése (17:00). A Zene a Fiatalokért Egyesült és a Black Rose Project „A KÖLTŐ VISSZATÉR…” című tematikus ünnepi műsorral (18:00) készül a Petőfi klub támogatásával, amit az Üzenet haza című előadás (19:00) követ a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes előadásában. A darab megtekintése regisztrációhoz kötött és bebizonyítja, hogy a kultúra nem ismer határokat. Kovács Norbert Cimbi, az Élőforrás Hagyományőrző Egyesület, a Zagyva Banda és Koncz Gergő közreműködésével zenével, dalokkal, versekkel és prózai részletekkel mutatják be a különböző tájegységeket határon innen és túl.

Kísérőprogramok

A három nap során Hungarikum Játszóház és Pegazus játéktér várja nem csak a legkisebbeket, különböző kiállításokat is megtekinthetünk az Emlékházban, az Értékek parkja pedig a Palotakertben lesz látható. Edina Janknegt különleges programmal, versfestéssel készül, amely során Kisfaludy és Petőfi verseit ismerhetjük meg egy interaktív játék során.

A rendezvények ingyenesek, de a kiemelt programokra regisztráció szükséges.

A rendezvénysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

kisfaludy sándor sümeg kisfaludy 250

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!