Kolompos / GyereKert 2024

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Várunk Titeket is az önfeledt jókedv birodalmában!

Az 1980-as évek végén egy új név tűnt fel a hazai népzenei életben a Kolompos együttesé. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig.

1990 decemberében egy óvodai felkérés nyomán szinte sorsszerűen indultak el egy Magyarországon addig meglehetősen járatlan ösvényen, miután egy karácsonyi ismeretterjesztő koncerttel egybekötött táncházat tartottak kicsinyeknek. A még kiforratlan, ám minőségi tartalom, az őszinte előadásmód, a sokszínű hangzás, a gyermekközönség felé áradó empátia rabul ejtette a kicsiket és a nevelőket is, így hamar megszületett az egész évi repertoár, s futótűzként terjedt a Kolompos merőben új szemléletű előadásainak a híre.

Néhány év elteltével fő profiljukká vált a hagyományokat bemutató műsorok színházi, óvodai és iskolai előadása, s az évi 3-400 koncerten, táncházon kívül az ezredfordulótól már több CD-n, DVD-n is láthatók-hallhatók lettek. Ekkorra már megszülettek az első, népmese-alapú zenés játékok, és a rövidebb, 5-10 perces interaktív „életképek” is. Utóbbiakkal a magyar néphagyományokat elevenítették meg sok muzsikával, énekkel, játékkal gyermekszereplők bevonásával, sok ismeretet játékosan megtanítva. A néprajzilag is hiteles, ugyanakkor a fiatal közönség figyelmét is megragadó információkat kezdettől fogva játszva, könnyed formában, rengeteg humorral, színpadi geggel fűszerezve jelenítik meg, amivel nem csak a gyermekközönségnek, de a szülőknek, nevelőknek sőt sok esetben a színpadi személyzetnek is vidám perceket szereznek, ezért előszeretettel hívják meg őket nagy fesztiválokra, céges rendezvényekre, ahol egyébként aligha szólna magyar népzene.

Mindemellett több évtizede fontos küldetésnek érzik ennek a páratlan kultúrának a tudatos terjesztését a határon túli magyar gyermekek, családok körében elsősorban a Kárpát-medencében, de azon túl is, Angliában, Finnországban, Németországban, Ausztriában, vagy épp Belgiumban. A hazai érdeklődőkön túl a felsorolt országokból is sokan és szívesen látogatnak el minden évben június végén Szerencsre, a Kolompos Családi Táborba, ahol az egész évi egy-két órás találkozások után egy héten át, életre szóló élményként együtt nyaralhatnak, mókázhatnak, kézműveskedhetnek, muzsikálhatnak, énekelhetnek, és táncolhatnak Zolival, Levivel, Gyurival, Sanyival és Gáborral, vagyis a Kolompos együttessel.

Zene Ünnep Koncert Gyermek és ifjúság GyereKert 2024

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!