LISZT 210 –apátsági orgonahangverseny sorozat

Partner produkció Basilica minor
Partner produkció Basilica minor

Idei, Liszt Ferenc műveit felölelő sorozatunk egy több éves zenei sorozat része, melyben olyan mesterek művészetét szeretnénk a nagyközönségnek bemutatni, akik orgonára írt zenéjükkel maradandót alkottak.

Tavaly a zeneszerző ős-óriás Bach muzsikája szólalt meg az apátsági hangversenyeken a szakma kiválóságainak tolmácsolásában, idén pedig a zeneművészet egyik valaha élt legnagyobb magyar szerzőjére, Liszt Ferencre emlékezünk. Az ő káprázatos személyének legszemélyesebb, legbensőbb zenei megnyilatkozása szólal meg az orgonaműveiben. Hangversenyeink a zeneszerző művészetét sok oldalról bemutatják: nemcsak orgonára, de más hangszerre, zenekarra készült művek orgona-átiratát is hallhatjuk. 

A Zirci Apátság két nagy múltú orgonája rendkívül alkalmas a hangszer irodalmának stílushű előadására. Hogy miért kitűnő a zirci nagyorgona Liszt Ferenchez?

Azért, mert eredeti sípanyagát az 1900-as évek elején alkotta a nagy múltú Rieger orgonagyár. Mindebből a sípanyagból a régi, értékes megtartásával és a hiányzók kiegészítésével egy mechanikus traktúrájú, precíz megszólalású, késésmentes orgonát épített két évtizeddel ezelőtt a budapesti Aquincum Orgonagyár, a régi Rieger gyár jogutódja.

Különösen hangsúlyozhatjuk a zirci orgona vonós- és lebegő regisztereit, melyek igen nagy szerepet kapnak Liszt romantikus orgonamuzsikájában. Ez a zene nem minden hangszeren érzi jól magát, de az apátsági instrumentum kifejezetten alkalmas e művek tolmácsolására.

A fellépő művészek a hazai orgonás zenei élet kiemelkedő tagjai: Kuzma Levente világszerte koncertező, több neves zenei fesztiválnak meghívott vendége, valamint a Bécsi Zeneakadémián végzett, nemzetközi koncertkarriert befutott Lakner-Bognár András és Kapitány Dénes, a Zirci Apátság orgonaművésze.

Kuzma Levente

Előadások:

2021. 08.29. (vasárnap) 16:00-17:00 – „Fény és árnyék” -  Kuzma Levente orgonaművész

2021.09.19. (vasárnap) 16:00-17:00 – „Szimfonikus orgonamuzsika” - Lakner-Bognár András orgonaművész

2021.10.17. (vasárnap) 16:00-17:00  – „Liszt Ferenc vallásos képei” – Kapitány Dénes orgonaművész

2021.10.31. (vasárnap) 16:00-17:00 – Szakács Ildikó énekművész (szoprán), a Magyar Állami Operaház magánénekese és Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész hangversenye

Jegyvásárlás:

Monostori ajándékboltban keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között

belépőjegy ára az utolsó koncertre: 1.200 Ft 

GPS (WGS-84) koordináták: 47.26359 17.87377

Közösségépítés nyitottság

Jegy info

Jegyvásárlási infó: Jegyvásárlás ellenében látogatható

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!