Magyar Kórusok Találkozója

Partner produkció
Partner produkció

Veszprém Város Vegyeskra Egyesület 2022. június 3-5. között rendezi meg a harmadik „Magyar Kórusok Találkozója” -t a Hangvillában, az idei alkalommal négy vendég kórus közreműködésével. A vendégek Újvidékről, a szlovákiai Komáromból, Nyíregyházáról és Várpalotáról érkeznek.

A Találkozó eseményei ingyenesen látogathatók.

Részletek a kórus honlapján www.vvve.hu találhatók.

Veszprém Város Vegyeskara 1968-ban, azaz pontosan 50 esztendeje jelent meg a hazai és nemzetközi fesztivál-rendezők sorában, ekkor zajlott városunkban az első Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Hét. Ezt a típusú kórusrendezvényt még három követte, de mondhatjuk, hogy a fél évszázad alatt alig telt el úgy nyár Veszprémben, hogy pár napig kórusmuzsika ne töltse be az utcákat, koncerttermeket, templomokat. A leghosszabb periódus a Vivace Kórusfesztiválé volt, amely több mint egy évtizeden át négy kontinensről hozta el a kórusok javát, bemutatva az élet örömeit.

A világ történelmi léptékű átalakulásával a kóruséneklés szerepe és helyzete is változik. Ma úgy érezzük, arra van a legnagyobb szükség, hogy olyan fórumot nyissunk, ahol hazánk, és határon túl élő magyarok kórusai adhatnak egymásnak találkozót, ezáltal példát és erőt és célt, megtartván az egyetemes és nemzeti kórusművészet hagyományait, magas színvonalát, de utat is mutassanak a jövő dalos generációi számára. Elhatározásunk, hogy évről évre vendégül látunk olyan magyar énekkarokat, akik kívül laknak az anyaországon, vagy belül, de egymástól távol, és méltó módon képviselik a kóruséneklés közösséget építő, embert nevelő örökségét. A Találkozót Veszprém Megyei Jogú Város és a Hangvilla támogatása, valamint Veszprém Város Vegyeskara társadalmi szerepvállalása teszi lehetővé. A rendezők és a támogatók szándéka szerint a Találkozó évek alatt Fesztivállá fejlődik.

Az első Magyar Kórusok Találkozón, 2018-ban Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládjának tagjai mellett két felvidéki magyar énekkar - a Peredi Nőikar és a Szent Korona Kórus Ipolybalogról- lépett fel. A második találkozón a sepsiszetgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa és a budapesti Amadeus Kórus volt a vendégünk.

Sajnos 2020-ban és 21-ben nem tudtuk megrendezni a találkozót. Idén viszont újult erővel kezdtük a szervezést. Vendégeink idén a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar Szabó Dénes vezetésével, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus Beszédes Margit karnagy vezetésével, a szlovákiai Komáromból a Concordia Vegyeskar Stubendek István karnagy kórusa, valamint a 100 éves Várpalotai Vegyeskar Borbás Károly karnaggyal.

A Találkozó péntek este 19 órától  a házigazda Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja bemutatkozásával kezdődik, szombat délután 14:30-tól a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar nyílt próbájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ezen estén pedig 18 órától a vendégek egy Gála koncert keretében mutatkoznak be Veszprém közönségének.

A pénteki és szombati programok a Hangvilla hangversenytermében lesznek.

Vasárnap délelőtt énekes templomi szolgálatra kerül sor, 10 órakor a Szent Margit templomban, 11 órakor a Regina Mundi templomban. 17 órától pedig a Tihanyi Apátságban a Nyíregyházi Gyermekkar ad koncertet.

Zene kórus

Jegy info

Jegyvásárlási infó: Szabadon látogatható

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!