MŰVÉSZETEK VÖLGYE 2021

VEB2023 szervezés MűvészVölgy Kúria
VEB2023 szervezés MűvészVölgy Kúria

Idén 30. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb összművészeti fesztiválját 2021. július 23. és augusztus 1. között. A könnyűzenei koncertek mellett még nagyobb hangsúlyt kapnak az irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programok, valamint az előző évek sikerén felbuzdulva még több biciklis és gyalogos túra indul.

„A Művészetek Völgye nemzetközi színvonalát kiemelten fontosnak tartom és évről évre célom azt biztosítani, fejleszteni, a fesztivál eredetiségét és helyi, emberléptékű hangulatát megőrizve. Haladunk tovább a zöld úton és a megújult kapolcsi főtér is új programok helyszíne lesz. A Művészetek Völgye az új csapat segítségével a nemzetközi piac EFFE által is elismert szereplőjévé vált és hasonlóan fontos előrelépés az idei évben a Művészetek Palotája és az Operaház bevonása, valamint az EKF programban való részvétel.”

- mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye volt az ország első összművészeti fesztiválja, mára pedig a legnagyobbá nőtte ki magát. A Völgyben harmincöt programhelyszín van színházzal, irodalommal, koncertekkel, újcirkusszal, kiállításokkal. A Balaton-felvidék három települése adja az alapokat, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. A helyi lakosok motorjai és mozgatórugói az eseményeknek, a természet csodás díszlet és az épületek, intézmények is átalakulnak a fesztivál ideje alatt. Koncerthelyszín lesz az óvoda udvarból, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból. Minden helyszínen más hangulat és program várja a Völgylakókat, felfedezni mindezt igazi kincskeresés. Saját udvart vezet többek között Harcsa Veronika, a Kaláka és Lackfi János, a Momentán Társulat és a hazai kulturális élet szinte minden tagja fellép hol kisebb, hol nagyobb színpadokon, hol spontán a tábortűz mellett.

VEB2023 EKF a Völgyben

Minden nap 13:00-19:00 között várunk a Ragyogók önkénteseivel, kortárs ékszerkészítő workshopokkal és kreatív festészeti foglalkozással a Kapolcs Főtér Pajta helyszínen.

KORTÁRS ÉKSZER KÉSZÍTŐ WORKSHOP

Minden tárgy mögött rejtőzik egy gondolati tartalom, amellyel a viselője azonosul vagy azonosulni szeretne. Az ékszertervezés lehetőséget ad a lélek finom rezdüléseinek kifejezésére, formabontó, csodás anyagpárosításokra. A PET palack alkalmazása egyrészt upcycling értékteremtés, másrészt rávilágít a környezetünkben található hétköznapi anyagok sokszínű felhasználásnak lehetőségére alkotói szinten. A workshopon minden korosztály számára élvezetes alkotói folyamatban lehet részük a látogatóknak.

 

A workshopot tartja:

Várszegi Kata

Öltözék- és kiegészítő tervező, jelmeztervező

vizuális környezetkultúra tanár, Veszprémi Vizuális Műhely /W.I.M/

 

Dohnál Szonja

művészettörténész, kulturális menedzser

Művészetek Háza Veszprém

 

KREATÍV FESTÉSZETI FOGLALKOZÁS

Hogyan alakul ki az a festészet, ahol a festéket önteni lehet az alapra és ezeknek az elfolyó rétegeknek csupán más, különböző formákban leragasztott felületek szabhatnak gátat? Beszélgetünk a színekről, a képek hangulatáról, majd az alkotómunka során betekintést nyerhetünk egy könnyed, festői világba és egy olyan festészeti technikába, amely segítségül hívja a „véletlent” ennek a könnyedségnek a kialakulásához. Játék a színekkel, a festészettel és „gombócos formákkal”. Felfedezzük a strand kedvelt motívumait, a csíkos, a pöttyös mintázatokat és a hullámvonalat!

 

A workshopot tartja:

Környei Ágota

képzőművész, múzeumpedagógus, Művészetek Háza Veszprém,

Veszprémi Vizuális Műhely /W.I.M/

Mindenkinek van egy Völgyélménye!

A fesztivál titka a sokszínűség, a közvetlen hangulat, a gyönyörű környezet  és a művészetek erős és mégis természetes jelenléte. A Völgy összeköti a generációkat, a művészeti ágakat, a várost a vidékkel, a profikat a kezdőkkel, a művészeket a közönséggel, a hagyományokat a legújabb fejlesztésekkel. A Völgylakók nem csak előadásokat, koncerteket láthatnak, hanem megismerhetik a kedvenc hazai művészeik lelkét és emberi arcát, hisz itt tíz napon át ők is együtt élnek a helyiekkel, együtt pezsegnek a látogatókkal. A Völgyben picit megáll az idő, külön világ teremtődik, ahol a művészet és az emberi kapcsolatok kerülnek főszerepbe, ahol ki lehet szakadni a hétköznapokból, egy óriás közösség részévé válni, megérezni a szabadság adta lehetőségeket és a művészetek erejét. Körül-belül kétszázezer látogató érkezik évről évre, és a nagy szám ellenére mindenki egy meghitt közösségi élménnyel feltöltve térhet haza. 

A Művészetek Völgye kezdetektől fogva zöld fesztivál, de ahogy változik a világ, egyre több mindenre kell figyelnünk, hogy fenn tudjuk tartani azt a csodálatos környezetet, amiben élünk és amiben a Művészetek Völgye tíz napja is megvalósul minden évben. A fenntarthatóságról, környezetvédelemről beszélni, beszélgetni, tanulni mindannyiunk közös érdeke, hogy aztán tudjuk mit kell és mit nem szabad tenni a jövőnkért. A legnagyobb összművészeti fesztiválon a témában előadásokat hallgathatunk, beszélgetéseken, workshopokon, interaktív játékokon vehetünk részt, tanulhatunk és tájékozódhatunk olyan szervezetek segítségével, mint a Zöldövezet, a Felelős Gasztrohős, a WWF, a Zöld Zugoly, a Vadonleső Program, a Jane Goodall Intézet vagy a Bakony-Balaton Geopark. A Művészetek Zöldje Udvar több zöld szervezet összefogásával valósul meg, itt a fesztivál tíz napja alatt végig a fenntarthatóság, a környezet- és természetvédelem kapja a főszerepet.  A teljes fesztiválon repoharakkal, lebomló evőeszközökkel, szelektív hulladékgyűjtéssel terveznek, valamint egy helyszíni komposztálót is telepítenek a Völgybe.

Fesztivál Közösségépítés Kapolcs Művészetek Völgye

Jegy info

Jegyvásárlási infó: Jegyvásárlás ellenében látogatható

Jegylink: https://www.muveszetekvolgye.hu/ticket

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!