Napfonat / Gizella Napok 2024

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Veszprém legnagyobb összművészeti fesztiválja minden év májusában ingyenes zenei, képzőművészeti, színházi, irodalmi és családi programok színes kavalkádjával tölti meg a várnegyed és a belváros utcáit.

A Napfonat energikus, női a cappella együttes, ami ütős hangszerekkel teljesedik ki. Öt szabad hang összefonódása, ami együtt valami többet alkot. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, miközben saját dalaikkal frissen reflektálnak a bennük és körülöttük zajló világra. Polifonikus egységük néha kórusra emlékeztető erővel szól, máskor egy-egy lágy egyéni hang lép előtérbe. Ötük harmóniáját elemi ritmus kíséri.

Első, Szól a világ című albumukon magyar és más kultúrák népdalait dolgozzák fel polifonikus hangzásba öltöztetve, második, tematikus nagylemezük pedig, melynek címe Harmatcseppben él a világ bennem, többségében saját szövegekre, szerzeményekre épül. 

2023 decemberében megjelent adventi lemezük címe “Égből, Fényből...“, melynek különlegessége, hogy az énekhang ereje mellett ezúttal teret kap a hangszeres zene is: a hölgyek hangszert ragadnak, és gitárral, zongorával, citerával, fuvolával, buzukival, furulyával, kalimbával és ütőhangszerekkel kiegészülve szólaltatják meg a szebbnél szebb karácsonyi énekeket, zsoltárokat, népdalokat, spirituálékat. 

A formáció rendszeres fellépője a magyar könnyűzenei és világzenei fesztiváloknak, koncerteztek már Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és 2022 telén adventi műsorukkal Észtországban és Finnországban is bemutatkoztak. 

Több alkalommal meghívott vendégei voltak Palya Beának, szerepeltek a Hangfoglaló 2020-as nyertesei között, énekeltek a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc Pápa zárómiséje előtt a Hősök Terén Sena Dagaduval, felléptek a Művészetek Palotájában A népzene ünnepén, a Magyar Zene Házában, valamint a DAL 2022 döntőjébe is bekerültek a Mint a zápor c. dalukkal. 

Első lemezüket 2022-ben "az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele" kategóriában Fonogram díjra jelölték. 

2023-ban második nagylemezük a World Music Charts Europe világzenei toplistán 11. helyezést ért el.

TAGOK: Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi és Volkova Krisztina 

Zene Koncert hagyomány összművészet TeszVeszprém Közösségi programok Gizella Napok 2024

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!